Travel

Roadtrip Florida #5 Crystal River & omgeving Orlando

1 december 2014
Lake Apopka overview

Zwemmen met manatees in Crystal River

Onze wekker gaat veel te vroeg, het is nog donker buiten. Maar moeite met opstaan hebben we niet, we staan immers zo vroeg op met een ontzettend leuke reden: vandaag gaan we zwemmen met wilde manatees! Na een klein ontbijt gaan we de kou in en rijden we richting de locaties van de organisatie (River Ventures) waar we mee gaan zwemmen, op zo’n 10 minuutjes rijden van ons hotel. Iets voor zessen komen we aan en na even wachten en een korte instructie hijsen we ons in onze wetsuits. We gaan met een busje naar de haven en stappen, terwijl het nog donker is op een boot. Onze kapitein is zelf opgegroeid in dit gebied en weet ontzettend veel te vertellen over de omgeving en de manatees.

Als het bijna licht is heeft onze kapitein de eerste manatee gespot en is het tijd om het water in te gaan. Echt zwemmen is het trouwens niet, je dobbert rond op een wokkel en hoe rustiger jij bent hoe meer interactie je met de manatee hebt. En dat heb ik geweten, terwijl ik rustig ronddobberde besloot de manatee dat hij (of zij) mij wel leuk vond en kwam op me afzwemmen. Slik, wat een gigantische beesten zijn dit! Ik raakte dan ook lichtelijk in paniek, maar wist gelukkig kalm te blijven. Op een gegeven moment had de manatee het met ons gehad en gingen wij weer naar de boot, opzoek naar de volgende manatee. We kwamen ook een aantal jongen tegen, ontzettend leuk want die zijn lekker speels! We stapten nog een aantal keer op de boot, maar bleven eigenlijk steeds in hetzelfde gebied en zwommen met meerdere manatees. Belangrijk om te vertellen: het initiatief ligt volledig bij de manatees zelf. Het zijn wilde manatees en de springs van Crystal River is hun natuurlijke omgeving. Ze leven niet in gevangenschap en als ze geen zin in mensen hebben zwemmen ze ook gewoon weg. De organisaties die een licentie krijgen om dit soort excursies te organiseren moeten zich ook allemaal aan bepaalde regels houden en dit wordt regelmatig gecontroleerd. Contact gaat altijd op initiatief van de manatee en zonder gids zwemmen met deze beesten is bij wet verboden.

Alhoewel mijn camera onder water kan filmen en fotograferen heb ik deze niet meegenomen. Ik wist dat we lang in het water zouden liggen en was ergens bang dat het dan toch mis zou gaan. Anderzijds wilde ik me ook richten op de ervaring, zonder met een camera bezig te zijn. En wat een geweldige ervaring was het! Het is bijna niet te omschrijven, maar de serene rust onder water, de interactie met deze ontzettend nieuwsgierige en vriendelijke beestjes (uhh.. zeg maar beesten). Een geweldige ervaring, die ik voor geen goud had willen missen.

We hebben trouwens voor de vroege sessie gekozen omdat dit de beste tijd zou zijn. In oktober is het ‘s ochtends nog erg koud en de manatees zoeken dan graag de springs op, waar het constant dezelfde , voor hen aangename, temperatuur is. In de vroege ochtend zijn er de meeste manatees en daarnaast is het dan ook nog rustig, want er zijn geen andere organisaties. Toen wij terug gingen kwamen we wel 4 andere boten tegen, maar wij waren gelukkig helemaal alleen.

Het nadeel van de vroege sessie? Het is koud! Gelukkig hoefden we pas rond 11 uur onze hotelkamer uit, dus toen we rond half 10 terug kwamen konden we nog geruime tijd onder een warme douche opwarmen want dat was wel nodig. Maar het was het zó ontzettend waard. Nadat we opgewarmd waren aten we wat en besloten we langzaamaan richting Orlando te rijden, waar we die avond zouden slapen.

Lake Apopka overview

Lake Apopka

Eenmaal in de buurt van Orlando besloten we eerst de omgeving wat te verkennen en we reden een prachtige route langs diverse meren, waaronder Lake Apopka waar we genoten van het prachtige uitzicht, wilde alligators en de rest van de natuur.

Lake Apopka view

Lake Apopka baby Alligator

Schoolbus

Trees

We reden nog een prachtige route door de omgeving om vervolgens te eindigen bij Lake Minneola, waar we op een bankje genoten van het uitzicht en stiekem een biertje dronken (dat mag dus niet in een park, foei!). Hierna vervolgden we onze route naar ons hotel voor de komende twee nachten en nadat we ingecheckt hadden besloten we naar de mall te gaan die tegenover ons hotel lag. Met de auto, want hier lopen zou levensgevaarlijk zijn. We kochten bij Levi’s samen drie broeken voor nog geen $ 112,- (lang leve aanbiedingen en coupons) en ook nog een paar schoenen voor mijn schoonzusje. In het hotel frissen we ons op en kleden we ons om en voor het eten besluiten we richtign T.G.I.F. te lopen. Na een heerlijke maaltijd duiken we snel ons bedje in, want morgen gaan we naar Universal Studio’s! En dat belooft wat te worden, volgens vriendlief heb ik al heel de avond een gigantische grijns op mijn gezicht.

Meer Florida Roadtrip blogs

Roadtrip Florida #8 Cape Canaveral
Roadtrip Florida #7 Daytona Beach
Roadtrip Florida #6 Universal Studio’s
Roadtrip Florida #4 Golf van Mexico
Roadtrip Florida #3 Everglades
Roadtrip Florida #2 The Keys
Roadtrip Florida #1 Miami
The Florida Bucketlist – Wat deed ik wel en niet?

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

 • Jennifer 23/12/14 op 20:48

  Supergaaf en ook dat je zo wilde alligators ziet zwemmen!

 • Sara - Window On My Wardrobe 03/12/14 op 18:32

  Wat een belevenissen weer, je hebt daar echt een leuke tijd gehad! Fijn verslagje!

  X Sara

 • Anouk 03/12/14 op 00:11

  Het lijkt me echt een geweldige ervaring! Super spannend ook 🙂 Ik vind de bomen op de laatste foto ook onwijs mooi! xo

 • diana 02/12/14 op 22:31

  oooh wat leuk om te lezen. lijkt me echt gaaf om met die beesten te zwemmen.

 • Gina 02/12/14 op 22:12

  Wauw!
  Wat een geweldige foto’s!

  Liefs,

 • Marion 02/12/14 op 20:45

  Wauw wat mooi zeg om dit mee te maken! Die bomen zijn zo mooi haha 🙂

 • Kimberley 02/12/14 op 16:03

  Wauw, wat gaaf! En logisch dat je je camera niet mee nam. Ik zou dus ook echt de hele tijd bang zijn dat er wat mee zou gebeuren, haha. En die foto’s die je wel hebt staan, zijn gaaf!

 • monique 02/12/14 op 09:08

  Wat onwijs gaaf om met mantees te kunnen zwemmen!

 • Northflix 01/12/14 op 23:00

  Wat een leuk artikel! Die mantee op de foto ziet er lief uit!
  En Levi’s jeans zijn echt zo belachelijk goedkoop in Amerika!

 • Marlissa 01/12/14 op 22:23

  Wat super leuk dat jullie met mantees hebben gezwommen, dat hoor je niet vaak! Mooie foto’s en artikel weer