Personal

De voordelen van tentamenweken

19 april 2014
Studeer outfit

Inmiddels zijn mijn tentamenweken voorbij, hoera! Van de eerste vier tentamens weet ik zeker dat ik ze gehaald heb, tentamen 5 en 6 waren open vragen (maar ik heb er een heel goed gevoel over) en van tentamen 7 staan de antwoorden nog steeds niet online (maar ook daar heb ik een goed gevoel over). Inmiddels staan ook mijn eerste punten online, voor zowel marketing 2 als bedrijfseconomie 2 mag ik een mooie 8,2 op mijn cijferlijst zetten. En dan te bedenken dat ik een beetje bang was dat ik bedrijfseconomie misschien niet zou halen. Als ik de laatste drie tentamens ook heb gehaald heb ik pas in november weer tentamens, wat fijn! Dat wil niet zeggen dat ik het de rest van het schooljaar rustig heb. Eerder het tegenovergestelde. De komenden weken staan in het teken van project, deadlines voor individuele en groepsopdrachten en keiharde werkdeadlines. Maar ook dat overleef ik wel! En tentamenweken, of drukke periodes, hebben toch écht ook een aantal voordelen.

Studeer outfitOok de afgelopen weken merkte er weer een aantal. Daarom bij deze mijn top 5 met voordelen van tentamenweken:

1. Een opgeruimd huis: Ik ben over het algemeen best netjes, maar toch spaar ik regelmatig mijn afwas (op de pannen na) dagen op of ligt er midden in mijn kast een grote stapel kleren. Make-up en haardingen liggen verspreid door de hele badkamer en mijn schoenen door het hele huis. Het is geen grote bende, want als er bezoek komt heb ik binnen een kwartiertje alles opgeruimd (oké, op die afwas na). Maar als ik moet leren, of het super druk heb, is het anders. Ik ruim zoveel mogelijk alles meteen op. Leg alles na gebruik terug op zijn plek en doe de afwas iedere dag of om de dag. Ik kan me anders namelijk niet concentreren. In een ‘rommelige’ kamer kan ik niet leren en ik merk gewoon dat mijn hoofd een stuk leger is als het opgeruimd is.

2. Een schoon huis: Voor en tijdens tentamenweken krijg ik sowieso last van SOG-momenten. Studie ontwijkend gedrag. Klusjes die ik normaal verschrikkelijk vind spreken me ineens aan. De ramen wassen? Spiegels schoonmaken? De badkamer compleet schoonmaken (inclusief alle tegeltjes tot aan het plafond)? Of de keuken? Dweilen? Een grote schoonmaak waarbij alle meubels van hun plek gaan? Normaal niet mijn favoriete klusjes, maar tijdens leerperiodes ineens wél. Normaal moet ik mezelf er echt toe zetten om het te doen, nu heb ik er zin in. Maar niks leert zo fijn als een huis wat heerlijk fris ruikt!

3. Ruimte in mijn kastjes: Gedurende het semester verzamel ik heel wat paperassen: aantekeningen van colleges, uitwerkingen van opdrachten, overzichten van powerpointsheets met aanwijzingen erbij etc. Ik houdt alles per vak bij elkaar, maar die stapels worden steeds dikker. Zodra ik zeker weet dat ik een tentamen heb gehaald is het tijd om op te ruimen. Alle losse papieren gaan de papierbak in. Het enige wat ik bewaar is de samenvatting die ik gebruikt heb om te leren. Deze verhuist samen met mijn boeken (als ik ze voorlopig niet meer nodig heb) van de kast in mijn woonkamer naar de muurkast in de gang. Aan het einde van het semester kunnen de deurtjes van mijn Expedit-kast met moeite dicht. Nu zijn de kastjes weer lekker leeg en kunnen ze met gemak dicht. Heerlijk.

4. Een stapje dichter bij je einddoel: Of je nou als je vakken hebt gehaald of toch nog een her hebt. Het maakt niks uit: je bent weer een stapje dichterbij je einddoel. Er zijn weer een aantal studiepunten binnen!

5. Eindelijk bepaalde vakken niet meer: We hebben ze allemaal. Vakken waar we niks mee hebben, vakken die we verschrikkelijk vinden of leraren waar we niks mee kunnen. Niets fijner dan een vak afronden en weten dat je er voorlopig vanaf bent. Zo had ik afgelopen semester e-marketing. Wat mij super leuk leek, en wat volgens mij ook ontzettend leuk kon zijn. Maar de externe docent die we hadden deed niets anders dan zijn lesopzetje afdraaien, een half uur lang. Daarna konden we zelf aan ons rapport gaan werken. Ook het tentamen ging werkelijk nergens over. Zo zonde, want ik weet uit ervaring hoe leuk e-marketing kan zijn en hoeveel mogelijkheden er zijn. Ik snap dat er eerst een bepaalde basis gelegd moet worden, maar met deze lessen en dit tentamen is die basis totaal niet gelegd. Ik ben dus blij dat ik niet meer naar die lessen hoef.

Vraag: Wat zijn jouw voordelen van tentamenweken?

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

 • tineke 22/04/14 op 20:26

  Pfff, mijn huis is dus een enorme chaos tijdens de tentamenweken!

  • Shanti 22/04/14 op 21:54

   Grappig he, hoe dat zo per persoon kan verschillen!

 • Natiza 21/04/14 op 19:25

  Oh ik heb geen voordelen haha! Je hebt trouwens een super leuke blog!

  Ik volg je trouwens via Bloglovin’ 😀
  Nog een fijne pasen!

  • Shanti 22/04/14 op 21:54

   Dank je wel, leuk om te horen 🙂

 • Sas 19/04/14 op 16:50

  Leuk om zo de voordelen eens te beschrijven… Fijn dat ze voorbij zijn, de tentamens.

 • Jamie 19/04/14 op 08:32

  Altijd zo fijn als de tentamens voorbij zijn, erg herkenbaar allemaal! xx