Lifestyle

Je make-up kwasten wassen

10 januari 2013

Iets wat veel mensen vaak vergeten is het wassen van hun make-up kwasten. Terwijl dat echt heel erg belangrijk is! Je zit dagelijks, of met sommige meerdere malen per week, met deze kwasten op je gezicht. Er zitten make-up resten in, ze staan in een bakje of liggen ergens in en worden ook daar vies. Een bron voor bacteriën dus. En om die nou constant weer op je gezicht te smeren? Liever niet. Daarnaast zul je ook merken dat je kwasten op een gegeven moment wat stugger worden, logisch met al die opgehoopte make-up resten! Schoonmaken dus! En dan bedoel ik niet tussendoor je kwasten over een nat watje wrijven om de kleur eruit te krijgen, maar echt grondig schoonmaken. Dit kan op ontzettend veel verschillende manieren: babyshampoo, speciale kwasten shampoo etc. Mijn favoriete manier is met antibacterieel afwasmiddel en olijfolie (het liefste extra vierge). Jup, dat hebben de meeste mensen gewoon in het keukenkastje staan! Het afwasmiddel maakt de haren van je kwast supergoed schoon maar droogt ze ook uit. De olijfolie doet juist weer vrij weinig op schoonmaak gebied maar verzorgt de haren van je kwast wel ontzettend goed.

Je make-up kwasten wassen

De benodigdheden
– Bordje
– Antibacterieel afwasmiddel
– Olijfolie (extra vierge)
– Handdoek
– Kraan

Verzamel al je kwasten en doe op een bordje een druppel olijfolie en afwasmiddel van dezelfde grote. Ga nu met je kwast door het afwasmiddel en de olijfolie, draai een rondje zodat alles overal zit en wrijf met je kwast zachtjes over de binnenkant van je hand. Je zult zien dat het “sop” dat eraf komt vies is. Herhaal dit net zo lang tot er schoon sop af lijkt te komen. Spoel de kwast uit onder een lauwwarme kraan en knijp er een keer in om te kijken of er echt geen vuil meer uit komt. Is dit wel het geval dan herhaal je het proces nog eens. Leg de kwast op een handdoek om te drogen. Als je brush guards hebt kun je de kwast hier in doen (zorg er wel voor dat deze schoon zijn) en op zijn kop zetten zodat het vocht eruit loopt en niet naar het lijmpunt toe loopt. Ik heb ze niet dus doe vaak iets onder de handdoek zodat ik de kwasten lichtjes schuin kan leggen (niet té schuin want dan leunen ze op de haren en dat komt de vorm niet ten goede). Herhaal dit proces met al je kwasten, het kan zijn dat je tussendoor een keer extra afwasmiddel en olijfolie moet pakken. Voor alle kwasten die ik heb gewassen had ik twee keer de hoeveelheid van de foto nodig, maar ik pak liever iets te weinig dan dat ik teveel pak en het weg kan gooien. Laat je kwasten een nachtje drogen en de volgende dag zijn ze weer klaar voor gebruik!

Ideaal is het natuurlijk om je kwasten wekelijks te wassen maar in de praktijk was ik alleen de kwasten die ik bijna dagelijks gebruik (poederkwast, blushkwast en bufferkwast) iedere (of om de) week. De andere kwasten was ik wat minder vaak.

Vraag: Hoevaak en hoe was jij je make-up kwasten? / How often and how do you wash your make-up brushes?

Foto’s door mij.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

 • Evey | Style Spy 13/01/13 op 18:34

  Handige tip! Thanks for sharing 😀

 • Sas 11/01/13 op 08:18

  Leuk artikel. Ik gebruik alleen geen make-up kwasten… ^^

 • Nina 10/01/13 op 20:10

  Leuk met die plaatjes! 🙂 Ik moet ook echt eens gaan beginnen eraan…

  • Shanti 10/01/13 op 22:15

   Ik stel et ook altijd te lang uit..daarom doe ik nu de 3 kwasten die ik dagelijks gebruik maar wel iedere week, is in 2 minuutjes gepiept. maar weet je met 20 kwasten ben ik uiteindelijk maar 10-15 minuten kwijt geweest! En hoe vaker je het doet hoe minder vuil en hoe sneller schoon dus!

 • sistersandsisters 10/01/13 op 19:41

  Super bedankje, ik moet me kwasten schoon maken maar wist niet hoe
  en nu door jouw wel hihi bedankt bedankt!

  x