Recipes Soep

Restjessoep

24 februari 2015

We gooien met zijn alle veel te veel eten weg. De gemiddelde Nederlander gooit zo’n 50 kilo per jaar aan voedsel weg, 14 procent van wat er gekocht wordt! En dat is veel, heel veel. Ik heb zelf het idee dat ik minder weg gooi per jaar, maar eerlijk gezegd zou ik niet weten hoeveel dan. Ik voel me in ieder geval altijd erg schuldig als ik iets weg moet gooien omdat ik het te lang heb laten liggen. Maar dat er gewoon mensen zijn die teveel eten koken en het eten wat ze over hebben zo de prullenbak in schuiven dát vind ik echt heel shocking. Maar wat dan te doen met restjes?

Als ik eten over heb bewaar ik het altijd. Is het nog een volledige maaltijd dan vries ik het in, is het te weinig voor een volledige maaltijd dan bewaar ik het in de koelkast en maak ik er een of twee dagen later nog iets bij, bijvoorbeeld een salade of extra groenten. Maar wat ik ook érg lekker vind is mijn zogenaamde restjessoep. En dat klinkt misschien een beetje vies (restjes of kliekjes klinkt nu eenmaal niet heel smakelijk), maar dat is het absoluut niet. Ik ben dol op soep, het is snel, lekker en je kunt van bijna alles soep maken. Als ik een restje rijst over heb verwerk ik dat dan ook graag in een soepje met wat groente en eventueel tonijn. De rijst maakt de soep vullender, waardoor zelfs een kleine hoeveelheid restjes al voor een volledige maaltijd kan zorgen.

restjessoep

Dit keer geen ingrediëntenlijstje, want ik wil juist dat je gaat kijken wat jij over hebt en daar een combinatie mee maakt in plaats van dat je iets gaat kopen! Zo had ik in de koelkast nog een restje rijst met tuinbonen en een zoete puntpaprika. Ook lagen er nog uien en gecombineerd met een blikje kidneybonen, bouillon en wat kruiden maakte ik hier een heerlijk vullende soep van. Paprika in stukken, uitje snijden en beiden aanfruiten in de pan. Bouillon erbij (hoeveelheid is afhankelijk van de hoeveelheid ingrediënten), even doorkoken, pureren met de staafmixer en naar eigen smaak kruiden (ik gebruikte peper, chilivlokken en gember). Daarna voegde ik de rijst en bonen toe en liet ik het geheel goed doorwarmen. Een combinatie die ik normaal niet snel bedacht zou hebben, maar die wel heerlijk bleek te smaken!

Om je nog wat meer ideeën te geven: rijst combineer ik ook graag met tomaten (ik heb altijd wel gepelde pomodori tomaten in de kast staan) en tonijn. Of een groentesoep van alle groenterestjes. Tegenstellingen doen het bij mij ook altijd goed: wat zoetere en wat pittigere ingrediënten zorgen vaak voor heerlijke combinaties.

Vraag: Wat doe jij met restjes?

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

  • 4.Balou 26/02/15 op 10:18

    Zo zie je maar hoeveel je nog kan maken van restjes. Leuk artikel!