Avondeten

Drie manieren: Lactosevrije bechamelsaus

4 oktober 2015

Het was even stil van mijn kant, maar hier ben ik weer hoor! Terug van weggeweest, mét een nieuwe videoserie! En mijn allereerste kookvideo! Spannend! In de eerste video uit “Lactosevrij koken met Shanti” laat ik jullie zien hoe ik lactosevrije bechamelsaus maak, want met een vriend die dol is op bloemkool staat dat hier regelmatig op tafel. En ook een écht melksausje kun je lactosevrij maken. Zeker met alle lactosevrije varianten die er vandaag de dag in de supermarkt te vinden zijn. Mocht je nou geen zuivel willen gebruiken, dan heb ik ook een variant zonder (lactosevrije) zuivel voor je. Of een variant zonder zuivel en zonder soja. En hoef je niet per sé lactosevrij te eten? Dan maak je de saus toch gewoon met melk en (room)boter? Er zit dus vast iets tussen wat aan jouw wensen voldoet.


Klik hier als je de video niet kunt bekijken. Ik zou het ook super tof vinden als je je , geheel gratis, op mijn kanaal abonneert.

Bechamelsaus met lactosevrije melk

Voor vier personen
– 25gr (plantaardige) boter
– 25gr bloem
– 300ml lactosevrije houdbare melk
– Peper en zout

In bovenstaande video leg ik uit hoe je deze variant van de bechamelsaus maakt. Als je saus iets te dik is, kun je hem met wat lactosevrije melk verdunnen. Andersom kun je hem met bloem wat verdikken.

Bechamelsaus met sojamelk

Voor vier personen
– 25gr (plantaardige) boter
– 25gr bloem
– 300ml ongezoete sojamelk
– Peper en zout
– Eventueel maizena

Het recept is eigenlijk precies hetzelfde als in de video hierboven. Omdat je sojamelk gebruikt kan de saus iets zoeter uitvallen, zelfs als je ongezoete sojamelk gebruikt. Als je de saus te zoet vind, ook na het toevoegen van peper en zout kun je eventueel een heel klein beetje citroensap toevoegen. Zuur en zoet heffen elkaar namelijk op. Let op dat je echt maar een paar druppeltjes toevoegt, zodat het citroensap alleen het zoete wat op heft en niet de saus zuur maakt. Tevens kan het zo zijn dat de saus door de sojamelk minder goed indikt. Als dit het geval is kun je een klein beetje maizena toevoegen. Meng een lepeltje maizena met een lepeltje water tot een papje (anders krijg je klontjes) en voeg het beetje bij beetje toe.

Bechamelsaus zonder melk/zuivel

Voor vier personen
– 25gr (plantaardige) boter óf 20ml (zonnebloem)olie
– 25gr bloem
– 300ml groentebouillon
– Peper en zout
– Eventueel maizena

Verwarm de boter of olie in een pannetje. Als deze bubbelt kun je, net als in de video, de bloem toevoegen. Als de bloem klaar is (zie video) kun je de bouillon toevoegen, op dezelfde manier als de melk in de video. Deze saus breng je ook op smaak met peper en zout. Als je bouillon met zout gebruikt, proef dan goed voor je zout toevoegt. Net als bij de saus met sojamelk kan het zo zijn dat deze saus minder goed indikt. Als dit het geval is kun je een klein beetje maizena toevoegen. Meng een lepeltje maizena met een lepeltje water tot een papje (anders krijg je klontjes) en voeg het beetje bij beetje toe.

Vraag: Wat voor lactosevrije recepten zou jij graag in videovorm willen zien?

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

  • Arlette 06/10/15 op 20:34

    Super leuk! Ookal hoef ik zelf niet lactosevrij te eten, vind ik het wel altijd interessant om te volgen (en af en toe eens te proberen).

  • Sylvia 05/10/15 op 06:03

    Wat handig hoef ik het niet meer op te zoeken. Kan niet wachten op de volgende.
    ??