Lactosevrije tips

Last minute tips voor een lactosevrij kerstdiner

23 december 2014
Lactosevrij kerstdiner

Het lijkt wel of in mijn omgeving mensen ineens zenuwachtig worden. Help, een lactosevrij kerstdiner dat is toch hartstikke moeilijk?! Nee hoor helemaal niet, het is niet moeilijker dan een normaal lactosevrij diner. Misschien is het zelfs wel makkelijker, omdat mensen met kerst meer geneigd zijn om zelf de keuken in te duiken in plaats van pakjes en zakjes te gebruiken. En dan is het alleen maar een kwestie van ingrediënten vervangen! Daarom bij deze, nog een aantal last minute tips voor een lactosevrij kerstdiner.

Maak alles zelf

Mijn allerbelangrijkste tip: zelf maken! Als je dingen zelf maakt, bepaal jij wat er ingaat en is het een stuk gemakkelijker om een gerecht lactosevrij te maken. In de meeste supermarkten zijn er namelijk aardig wat melkvervangers verkrijgbaar, maar wel in pure vorm en dus niet als kant-en-klaar pakje.

Christmasdecorations

Melkvervangers

Als je gerechten zelf maakt is het heel makkelijk ingrediënten te vervangen. Melk kun je vervangen voor een melkvervanger (afhankelijk van je gerecht kun je denken aan sojamelk, amandelmelk of bijvoorbeeld rijstmelk) of voor een lactosevrije variant (deze staan bij de houdbare melk en zijn onder andere verkrijgbaar van Campina, Arla of Albert Heijn eigen merk, maar ook Lidl heeft een lactosevrije houdbare melk in het assortiment). Boter kun je vervangen voor plantaardige/natuurlijke boter (onder andere Albert Heijn eigen merk, Zeeuws Meisje en Wajang) en yoghurt vervang ik graag door sojayoghurt (in naturelvariant ook geschikt als crème fraîchevervanger) of lactosevrije yoghurt van Minus L of Arla. Arla en MinusL hebben ook heerlijke roomkazen in het assortiment. Slagroom vervang ik meestal door de zelfklopslagroom van MinusL (houdbare zuivel) of sojaslagroom van Alpro (koeling). Kookroom kun je vervangen voor sojakookroom, of een rijstmelk variant (beide bij de houdbare zuivel). MinusL heeft ook een variant, maar die kan ik bij mij in de supermarkt nooit vinden. MinusL heeft trouwens een zeer uitgebreid assortiment met lactosevrije zuivelproducten en is in steeds meer winkels verkrijgbaar. Voorheen kon ik het bij mij in de buurt alleen bij Jumbo krijgen, maar ik zie bij Albert Heijn ook steeds meer producten.

Ik schreef eerder al uitgebreid over lactosevrije producten, dus hier kun je meer informatie vinden.

Lactosevrije sauzen en lactosevrije dressings

Sauzen lijken misschien het moeilijkste om lactosevrij te maken, maar juist hier is het toverwoord: zelf maken! Het is écht niet moeilijk. Zoek op internet een recept voor je favoriete saus en vervang de melkproducten (boter, melk, slagroom, room et cetera.) aan de hand van de tips hierboven. Zo makkelijk kan het zijn! Hetzelfde geldt natuurlijk voor romige saladedressings. Een voorbeeld van een lactosevrije peperroomsaus vind je hier.

Lactosevrije toetjes

Ook dit lijkt een lastige, maar als je een toetje zelf maakt hoeft dit geen probleem te zijn. Veel ingrediënten kun je vervangen. Toch vind ik dit zelf iets lastiger. Ik wil voor kerst bijvoorbeeld een toetje met mascarpone maken, maar in Nederland krijg ik geen lactosevrije mascarpone gevonden. MinusL heeft er een in het assortiment, maar volgens hun eigen gegevens is deze niet in Nederland verkrijgbaar. MinusL heeft wel een aantal yoghurt en vlatoetjes, en ook Alpro Soya verkoopt deze. Chocolade kun je vervangen voor een goede pure chocolade en sorbetijs is ook (melk- en)lactosevrij. Er bestaat ook zoiets als soja-ijs maar dat vind ik persoonlijk niet erg lekker. Toetjes met ingrediënten als roomkaas, slagroom, melk, boter, crème fraîche en yoghurt kun je prima lactosevrij maken.

Lactosevrij kerstdiner – recepten

Alle recepten op mijn website zijn óf lactosevrij, óf ze bevatten een toepassing met tips om ze lactosevrij te maken, een volledig overzicht van al mijn recepten vind je hier. Een aantal van mijn favorieten recepten voor het kerstdiner?

Mocht je nog vragen hebben dan mag je mij altijd een e-mail sturen, of een reactie hieronder achter laten en dan zal ik je proberen op weg te helpen. Oh en als je de perfecte lactosevrije vervanger voor mascarpone weet: Let me know!

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk