Travel

Toerist in eigen land: Ecomare Texel

13 mei 2014
Texel Ecomare zeehonden

Ik vertelde het afgelopen week al, tijdens ons weekendje weg op Texel brachten wij ook een bezoekje aan Ecomare. Voor ons was het op fietsafstand, maar ook als het dat niet is is Ecomare zeker de moeite waard. Ik ging er vooral heen voor de zeehondenopvang. En wat was het genieten om te zien hoe de zeehonden zich met elkaar, maar ook met de bezoekers vermaakte. Was de een niet iets geks aan het doen, dan was de ander wel bezig. Ik had hier prima een hele middag kunnen zitten en kijken. Ik maakte ontzettend veel foto’s en wil er vandaag graag een paar (oké, het zijn er iets meer dan een paar geworden) met jullie delen.

Texel Ecomare zeehonden

Texel Ecomare zeehonden

Texel Ecomare zeehonden

Texel Ecomare zeehondenMijn vriend riep in eerste instantie heel stoer dat ik degene was die naar Ecomare wilde en hij mee moest. Gelukkig ken ik hem langer dan vandaag en ook dit vond hij ontzettend leuk. Op de rand zitten, kijken hoe de zeehonden naar je toegezwommen komen en ze af en toe een beetje plagen door op de muur te kloppen (waarna ze ook als een gek richting die plek gingen). Toen Ecomare bijna ging sluiten moest ik hem dan ook meetrekken, in plaats van andersom.

Texel Ecomare zeehonden

Texel Ecomare zeehonden

Texel Ecomare zeehonden

Deze zeehond was zo grappig! Eerst ging hij constant met zijn poot tegen het muurtje slaan. En toen we aan de andere kant van het muurtje stonden ging hij erover heen hangen. Aandacht trekken.

Texel Ecomare zeehonden

Texel Ecomare zeehonden

Dit waren trouwens zijn buren, ook al van die aandachttrekkers. Zodra er mensen bij hun basin stonden begonnen ze een soort dansje te doen, ontzettend leuk en schattig om te zien. Ik kon het dan ook niet laten om het even te filmen…

ecomare-texel-11

Texel Ecomare zeehonden voeren

Texel Ecomare zeehonden voeren

Om half vier werden de zeehonden gevoerd en als het enigzins kan raad ik je aan je bezoek zo te plannen dat je dit mee kunt maken. Ten eerste omdat het gewoon hartstikke leuk is om te zien. Zodra de zeehonden gevoerd worden komen er tig meeuwen op af, die hopen een visje mee te pikken. En soms lukt dat ze. Maar de grotere zeehonden, zoals op de foto hierboven, gaan jagen op de meeuwen. Hartstikke leuk om te zien allemaal! Maar daarnaast wordt er tijdens het voeren van de zeehonden ook een heleboel interessante informatie verteld. Sommig zeehonden hebben trouwens rode ogen. Deze zijn blind of slechtziend. Sommige waren al blind of slechtziend toen ze binnen kwamen, anderen zijn het in Ecomare geworden. Dat heeft alles te maken met het feit dat ze daar veel ouder kunnen worden dan in de natuur en dus ook meer last van ouderdomskwaaltjes krijgen. In principe worden alle zeehonden na verloop van tijd weer uitgezet, maar sommige zeehonden kunnen nooit meer uitgezet worden. Deze worden in Ecomare veel ouder dan in de natuur en krijgen dan dus last van kwaaltjes. Het ziet er een beetje eng uit, maar de zeehonden merken er zelf niks van. Ze gebruiken namelijk vooral hun snorharen! Je kunt je hand boven een zeehond houden en hij zal niet happen, maar zodra je in de buurt van zijn snorharen komt heb je kans dat je een paar vingers kwijtraakt!

Texel Ecomare bruinvissen

Ecomare is trouwens veel meer dan alleen een zeehondenopvang. Naast de zeehondenopvang bevat het een vogelopvang, een zeeaquarium, een duinpark, natuurmuseum en bezoekscentrum. Naast zeehonden vind je er dus ook vogels en bruinvissen, die lijken een beetje op dolfijnen!

Texel Ecomare

Texel Ecomare

Texel Ecomare
Het museum is trouwens ook super interessant. Je leert er van alles over de natuur, de nadruk ligt vooral op de (wadden)zee. Zo leerde ik er hoe een kwal groeit, nooit geweten hoe dat ging en ontzettend leuk om te zien. Ook hebben ze er momenteel een aantal kunstwerken hangen, die gemaakt zijn met vuil uit de zee. Bizar als je ziet hoe vervuild onze zee eigenlijk is.

Ecomare – Texel
Ruijslaan 92
1796 AZ De Koog – Texel

Dagelijks geopend van 10.00 – 17.00 uur. Entree is € 12,25 voor volwassenen, € 8,25 voor kinderen van 4 t/m 13 jaar.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

  • Marlissa 29/05/14 op 19:27

    Wat een schattige foto’s, zo leuk!

  • Dhini 15/05/14 op 21:28

    wat leuk

  • Kimberley 13/05/14 op 22:40

    Wat leuk! Ik kende dit nog niet. Wat heb je mooie foto’s gemaakt, zeg!