Photography

Gebruik een reflectiescherm

8 september 2012
The difference a golden reflector can make

Begin dit jaar kocht ik een groot wit reflectiescherm dat ook veranderd kon worden naar goud, zilver of zwart. Het ovale scherm is aardig groot, ik denk zo’n 120cmx80of 90cm. Maar het zit in een kleine ronde verpakking en is na gebruik weer makkelijk klein op te bergen. Ze zijn niet duur: ik betaalde zo’n 40 euro en het is een van mijn beste fotografie-gerelateerde aankopen van dit jaar! Ik heb er ZO veel gebruik van gemaakt.

Use a reflection screen

Maar hoe gebruik je nou zo’n scherm? Het standaard witte scherm is licht transparant en dit kun je gebruiken of een beetje licht te reflecteren of als een soort softbox voor de zon. Als je model buiten in de felle zon staat krijg je harde schaduwen en lijnen en dit wil je meestal niet. Door het scherm tussen het model en de zon te plaatsen creëer je zachter licht. Waarschijnlijk heb je hier wel een assistent voor nodig, want het scherm moet vrij hoog en om dan nog zelf de foto te maken.. dat wordt lastig.

Light reflector set up

Een van mijn set-ups. De camera staat op zelfontspanner en als ik de foto maak buig ik de reflector zo dat hij het licht vangt en weerkaatst.

Dan heb je nog de andere kleuren. De glimmende gouden en zilveren kleur reflecteren meer licht in vergelijking met de witte. De zilveren kleur reflecteert wat kouder licht, de gouden kleur maakt het licht warmer. De zwarte kun je voor precies het tegenovergestelde effect gebruiken, om minder licht te laten vallen op bepaalde delen. Het fijne is dat de reflector buigzaam is dus je kunt het licht precies zo laten vallen als jij wilt. Als je eten of producten fotografeert kun je de camera op de zelfontspanner zetten en het scherm zelf zou houden als jij wilt. Als je met modellen werkt heb je vaak wel een assistent nodig. Je kunt het scherm ook ergens tegen aanzetten of op een statief bevestigen maar als het model beweegt zal ook het scherm anders moeten staan. Je kunt de reflector ook op locatie als achtergrond gebruiken voor bijvoorbeeld wat headshots. Of bij kleine producten.

The difference a golden reflector can make

Hier is een voorbeeld van wat je kunt doen met een gouden reflectiescherm. Beide foto’s zijn onder ongeveer dezelfde daglicht omstandigheden gemaakt (op een bewolkte grauwe dag rond 7 uur ‘s avonds). Links (voor ons, rechts voor het model) is een groot raam (schuifpui) en dat is al het licht dat binnenkomt. De linker foto is zonder reflectiescherm gemaakt. Op de rechter foto heb ik twee dingen veranderd. Allereerst liet ik het model haar hoofd wat meer naar het raam draaien zodat die kant van haar gezicht wat meer licht zou vangen. Maar de andere kant zou nog steeds vrij donker zijn. Dus plaatste ik een gouden reflectiescherm zodat die kant van haar gezicht niet alleen wat extra licht zou vangen maar ook warmer licht. Beide foto’s zijn geschoten op automatische witbalans. Een aardig verschil, toch?

Mocht je er een willen kopen raad ik je aan dit in een winkel te doen en niet online. Het is een product waar jij goed mee moet kunnen werken, wat voor de een te groot of te klein is is voor de ander perfect. Daarom moet je het aanraken, voelen en proberen voor je het koopt.

En tot slot: als je wilt zien hoe je een reflectiescherm gebruikt kijk dan even op Youtube, daar vind je een aantal goede video tutorials.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

 • Dhini 08/09/12 op 20:47

  Ik heb deze ook via ebay gekocht …stuk goedkoper. Super lief foto van je zusje. Ik zal niet stoppen op haar foto`s te maken, net als ik bij Djess..ha…ha… daarom noem ik mezelf mammarazie

 • Nina 08/09/12 op 19:20

  Erg mooi! Goede informatie in je artikel.

 • Lin 08/09/12 op 15:01

  Wat een super-informatief artikel, dankjewel!!

  • Shanti 08/09/12 op 15:10

   Leuk om te horen, ik ben van plan in de toekomst meer van dit soort fotografie gerelateerde artikelen te schrijven maar ik vind het best lastig waarover dan want er is al zó veel te vinden op internet 😉

 • Saskia 08/09/12 op 14:52

  Goede tip!