Personal

2013 en 2014 in één woord

7 januari 2014
Lesbos Greece

Op 31 december haalde ik het al even aan: begin 2013 omschreef ik 2012 in één woord en koos ik een woord voor 2013.

Als ik een woord moet kiezen voor 2013 is dat waarschijnlijk groeien en/of meer voor mezelf kiezen. Of los laten. Ik ben een beetje een control freak die het lastig vind om dingen te laten voor wat ze zijn. Ik wil graag dat iedereen waar ik omgeef met elkaar overweg kan en heb de neiging te gaan bemiddelen tussen mensen. Zodat iedereen het er mee eens is of zich goed voelt. En dan cijfer ik mezelf soms weg. In 2013 wil ik mezelf ontwikkelen. Meer dingen doen waar ik van hou en dol op ben. Vaker voor mezelf kiezen. Ik zie dit niet echt als goede voornemens maar als een doel. Want een doel is iets waar je naar toe kunt werken.

En ik kan wel stellen dat ik dit doel goed in de gaten heb gehouden in 2013. Ik heb geleerd de touwtjes af en toe wat minder strak vast te houden, wat vaker voor mezelf te kiezen (en vaker nee te zeggen) en om dingen los te laten. Ik heb ontzettend genoten van het afgelopen jaar en ben gegroeid en heb meer voor mezelf gekozen. Ik zeg eerder nee, probeer vaker voor mezelf te kiezen en probeer mijn energie te steken in dingen die ik écht leuk vind.

Naast het behalen van mijn diploma en starten met een nieuwe opleiding waren ook de vele reisjes die ik dit jaar weer kon maken een hoogtepunt voor mij. Te beginnen met een geweldig vriendinnenweekend in Antwerpen, gevolgd door een citytrip Stockholm, London, Portugal, nog een vriendinnenweekend, Lesbos en Madeira. Ik vind het ontzettend fijn om te reizen en nieuwe plekken te ontdekken. Of dat nu dichtbij huis of ver weg is. Hopelijk mag ik in 2014 weer een aantal mooie reisjes maken, alhoewel ik het nu drukker heb met mijn studie en dus minder tijd heb om te werken. Mijn budget is dit jaar misschien wat lager, maar ik weet zeker dat ik volgend jaar rond deze tijd weer terug kan kijken of een prachtig jaar.

Lesbos GreeceLekker eten voor ontzettend weinig geld op het strand in Lesbos, Griekenland.

Echter had ik halverwege 2013 ook voor het eerst paniekaanvallen. En ondanks dat ik beter heb geleerd los te laten en voor mezelf te kiezen is een van de redenen van die paniekaanvallen mezelf te druk maken, te hoge eisen stellen en niet los kunnen laten. De afgelopen maanden heb ik daardoor in een soort sneltreinvaart geleerd om nog beter los te laten. Aansluitend hierop is mijn woord voor 2014 dan ook grenzen. Het herkennen én erkennen van mijn grenzen. Zoals vele van ons heb ik de neiging om erover heen te gaan. Je kent het wel ‘aah ik voel me niet zo lekker, maar die paar uurtjes dat moet wel kunnen hup hup naar school!’. Nu doen de meeste dit wel, maar ik doe het nog net een stapje verder. Er moet altijd meer kunnen en ‘waarom niet?’ is een bekende gedachte in mijn hoofd. Maar door constant over een grens heen te gaan ga ik me ook eerder druk maken en kan ik minder hebben. Om nog maar te zwijgen over mijn lichaam die me naar verloop van tijd terug fluit door letterlijk ziek te worden. In 2014 ga ik en mijn grenzen te erkennen, hoe vaag dat voor sommige van jullie misschien ook klinkt. Oh en ik ga gezonder eten! Nou doe ik dat al, maar de afgelopen twee maanden heb ik zo ontzettend veel zitten snaaien (zeker 1 keer per week een zak snoep en dat is voor mijn doen echt veel). En dat merk ik. Sommige broeken zitten wat strakker. Maar wat ik vooral merk is dat ik me daarna veel minder energiek voel. Dus niet meer snaaien naar snoep (wat ik sowieso al nooit in huis heb) maar naar andere dingen!

Vraag: Als je jouw 2013 in één woord moet omschrijven, wat zou dat dan zijn? / If you had to describe your 2013 in one word, what would it be?

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

  • Maxime 11/01/14 op 03:57

    Mooie reisjes heb je gemaakt! Hopelijk lukt het je om dit jaar ook te gaan reizen 🙂