TV&Film

Film: Voor ik doodga

4 oktober 2012
Now Is Good / Voor ik Doodga

Afgelopen zaterdag ben ik samen met mijn vriend naar de voorpremière van de film Voor ik doodga geweest. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jenny Downham, een boek wat ik overigens niet gelezen heb.

Now Is Good / Voor ik Doodga

Voor ik doodga vertelt het verhaal van Tessa (gespeeld door Dakota Fanning). Tessa is zeventien jaar en heeft niet lang meer te leven. Na vier jaar tegen leukemie gevochten te hebben heeft ze besloten de behandeling stop te zetten en zo veel mogelijk te genieten van de maanden die ze nog te leven heeft, in plaats van haar leven een paar maanden rekken maar zich wel dood en doodziek door alle behandelingen te voelen. Ze maakt een lijst met dingen die ze nog wil doen voor ze dood gaat, van seks hebben, tot drugs gebruiken tot winkeldiefstal met haar beste vriendin Zoey (Kaya Scodelario) Een ding stond echter niet op de lijst: Tessa wordt verliefd op haar buurjongen, Adam (Jeremy Irvine). Samen met hem beleefd ze een aantal van haar mooiste momenten. Die buurjongen heeft overigens net zijn vader verloren. En nu wordt hij verliefd op een doodziek meisje.

Voor ik doodga gaat echter niet alleen over Tessa en haar “bucketlist”. Het gaat ook over de mensen om haar heen en hoe zij proberen om te gaan met het feit dat Tessa, hun zus, dochter en vriendin er binnenkort niet meer zal zijn. En dat zorgt voor een aantal heftige slikmomenten, waarbij er af en toe een traantje ontsnapt (het moment dat Tessa’s vader breekt kon ik mijn tranen toch echt niet meer wegslikken). Maar gelukkig bevat de film ook de nodige dosis humor (Tessa’s broertje die vraagt of ze eindelijk op vakantie gaan als Tessa dood is zorgt – hoe luguber ook – voor het nodige gelach. Of Tessa’s moeder dit met haar probeert te praten over seks waarna Tessa de geweldige opmerking “please stop, my panic attack is having it’s own panic attack” maakt).

Voor ik doodga draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen. Ook als je het boek niet gelezen hebt is dit absoluut een aanrader. En dat boek, dat ga ik ook maar eens lezen!

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

 • marlyssa 06/10/12 op 23:27

  Hier wil ik ook zeker heen!

 • Dhini 04/10/12 op 21:27

  Deze wil ik zien

 • Danielle 04/10/12 op 19:13

  Deze wil ik ook zeker nog zien! Lijkt mij heel indrukwekkend!

 • Leonie 04/10/12 op 16:06

  Ik heb het boek wel gelezen. Ik wil de film ook zeker zien, ik denk dat ik zal moeten janken want dat had ik bij het boek ook al een beetje. Anyhow, blij dat je het een aanrader vindt.

 • Lnnk 04/10/12 op 09:22

  Ik heb het boek gelezen, mooi! Ik ben benieuwd naar de film.