Lifestyle

Tips voor het geven van een etentje

11 december 2012

Deze post is tot stand gekomen middels een samenwerking

Vrijdag heb ik een klein feestje bij mij thuis: een aantal van mijn beste vriendinnen komen langs, net als onze vriendjes om te genieten van een voor-de-kerst-drukte-etentje. Dat is een totaal van negen mensen, dus dat vergt wel even wat planning. Gelukkig hoef ik niet in mijn eentje te koken, dit doen we met een aantal van ons. Maar wel allemaal bij mij thuis. Hierbij dus wat van mijn tips voor het geven van een etentje.

Dinner Party Invitations

– Natuurlijk begin je met iedereen uit te nodigen. En ja, dit kun je doen via een e-mail of sms maar een echte uitnodiging is toch veel leuker en chiquer? Bepaal een datum en stuur echte uitnodigingen per post. Sowieso, hoeveel mensen ontvangen nou nog post die leuk is! Als je nou niet handig bent met Photoshop, of er geen tijd in kunt steken dan hebben ze bij VistaPrint leuke uitnodigingen. Je selecteert de door jouw gekozen template, vult de informatie in en dat is alles. Even wachten tot ze binnen zijn en dan kunnen ze op de post. Alleen hiermee zul je al pluspunten scoren.

– Bedenk je menu. Maak een lijst met alle benodigde producten en kijk wat je misschien al hebt en wat je moet kopen. Bepaald waar je wat wilt kopen en wanneer je dit gaat doen. Bij veel supermarkten is het in de decembermaand mogelijk om bepaalde producten zoals stokbrood en vlees te reserveren, maak hier zeker gebruik van als je producten nodig hebt die snel weg zijn (stokbrood, gourmetschotels etc.). Vergeet ook niet om aan je gasten te vragen of je ergens rekening mee moet houden. Het zou lullig zijn als je een gevulde kip voorschotelt aan iemand die vegetarisch is. Of als je een soep met crème hebt voor iemand met een lactose intolerantie.

Wegwerp servies

– Koop wegwerpborden. Dit zal je zó veel afwas schelen. En met wegwerp bedoel ik niet die lelijke witte plastic borden met drie vakjes. Nee, voor mijn etentje heb ik super leuke en kerstige papieren borden bij Ikea gekocht in twee verschillende maten. Ik kocht ook nog matchende bekers en bij de Xenos wegwerp wijn/cocktailglaen. De borden lagen in de winkel met 50% korting dus alles (40 borden, 10 bekers en 6 wijnglazen) kostte me slechts 9 euro! Ik gebruik liever geen wegwerp bestek, want ik wil goed bestek om het vlees te kunnen snijden. Maar het vervangen van borden en bekers zal je al zo veel afwas (en dus tijd) schelen. Vergeet ook niet te checken of je genoeg stoelen en bestek hebt voor al je gasten.

– Plan je menu. Niet alles hoeft pas op het laatste moment gemaakt te worden, sommige dingen kun je prima van te voren maken of voorbereiden. Zelfgemaakte soep kun je bijvoorbeeld al ‘s ochtends (of een of meerdere dagen van te voren) maken. Zet de pan in de koelkast en een minuut of vijftien voor je de soep wilt serveren warm je hem op. Het is ook handig om een hoofdgerecht te hebben wat in de oven moet, of wat lang moet garen in een pan. Zo kun je het in de oven of op zetten als je aan het voorgerecht begint en is het (bijna) klaar als het tijd is voor het hoofdgerecht. Ook handig: koude voorgerechten. Deze kun je ook al van te voren maken en zo sta je niet de hele avond achter het fornuis terwijl je gasten er zijn.

Christmas Table Decorations

– Dek je tafel voor de gasten arriveren. Zet er ook wat leuke kleine kerst decoraties op. Als je de ruimte hebt is een mini plastic boompje super leuk maar ook kerst theelicht houders of een mini winter kaars carousel (door de hitte gaat hij draaien, zo leuk!) zijn mooie decoraties. Of een aantal kerstballen in een kleine kom. Voor meer ideeën kun je ook even kijken naar mijn feest tafel inspiratie post. Het is trouwens ook erg leuk om een kleinigheidje voor je gasten te kopen, gewoon een klein grapje oid. Om ze te bedanken voor het komen. En nee, ik ga mijn kleinigheidje nog even geheim houden want misschien lezen mijn vriendinnen dit wel!

En tenslotte, vergeet niet te genieten!

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

 • marlyssa 16/12/12 op 21:43

  Zo die borden zijn leuk en handig!! Was het etentje geslaagd?

  • Shanti 17/12/12 op 12:57

   Ja het was ontzettend gezellig en lekker 🙂

 • Evey | Style Spy 11/12/12 op 21:41

  Ja enjoy vergeten sommigen nog wel eens haha. x

 • Evelien 11/12/12 op 17:18

  Ik heb er zin in! 🙂

  • Shanti 11/12/12 op 22:11

   Ik ook! Ik ook! Ik ook! Haha 😀 Hoop dat mn gezondheid ook een beetje mee werkt 🙂

 • Danielle 11/12/12 op 17:10

  Ik wil mijn ouders nog trakteren op een etentje! De eerste stap sla ik over, maar de rest houd ik in gedachten!

 • Joyce 11/12/12 op 16:24

  fijne tips, altijd handig! met kerst komen er wat vriendinnen eten dus komt goed van pas! ik ga eens kijken voor fancy plastic borden etc, scheelt inderdaad véel tijd!

 • Nina 11/12/12 op 15:21

  Leuk geschreven!! 🙂