Lifestyle

Tips voor leven op een budget

9 juni 2012

Toen ik op mezelf ging wonen werkte ik alleen. Natuurlijk moest ik op mijn geld letten maar ik kon een hoop dingen doen die ik wilde. Maar nu ben ik een fulltime student dus dat betekend dat ik wat meer op mijn geld moet letten. Hier zijn 5 tips van mij voor hen die op een budget leven.

1. Als je iets wilt kopen vraag jezelf dan af: heb ik het nodig? Ga ik het gebruiken? Bijvoorbeeld: vorige week stond ik in de H&M en hadden ze van die kleine strakke rokjes die perfect zijn om je shirt in te doen of onder iets te dragen wat kort is. Ik heb al drie van deze rokjes; een zwarte, een met zwarte&witte strepen en een gouden. Bijna kocht ik nog een paar kleuren, want ze waren maar 4,95. Maar toen dacht ik hoe vaak draag ik dit soort rokjes nou? De gouden draag ik heel veel maar de andere maar af en toe. Precies, drie is meer dan genoeg!

2. Als je veel leest: word lid van de bibliotheek! In mijn stad betaal je als student slechts 18 euro per jaar en voor dat geld kun je 5 boeken per keer lezen en zo veel als je wilt in een jaar! Laten we zeggen dat het gemiddelde boek 10-20 euro kost. Dan heb je je lidmaatschap na 2 geleende boeken al terug verdiend!

3. Hergebruik dingen! Ik bewaar mijn oude schoenendozen en gebruik deze als opbergdoos in mijn kast. Niemand die ze ziet, ze staan op de grond onder mijn kleren dus ze hoeven er niet mooi en chic uit te zien. Je kunt ook oude blikken hergebruiken (for pennen), oude kaarsglazen etc.

4. Ga niet alleen naar de grote winkels. Ga eerst naar de goedkopere winkels zoals Liddl en Aldi. Deze zijn goedkoper dan Albert Heijn en C1000 en hebben ook goede producten. Ik vind Aldi zelf niet altijd fijn want ze hebben er weinig keus, maar Liddl heeft wel veel keus en veel producten! En volgens de Consumentenbond hebben ze bij Liddl het beste fruit! Ik ga eerst naar Liddl en alles wat ik daar niet kan kopen haal ik bij Albert Heijn. Maak ook altijd van te voren thuis een lijst en probeer je hier aan te houden. En ga niet winkelen met honger, alles lijkt dan lekker en je koopt sneller dingen die je niet nodig hebt!

5. Deze laatste tip is voor iedereen die alleen woont: koken voor een persoon is veel duurder dan koken voor meerdere personen! Dus als het kan kook dan voor meerdere dagen! Je kunt het bewaren voor de volgende dag, of als je niet twee dagen hetzelfde wilt eten invriezen. In de vriezer blijft je maaltijd zo’n 3 maanden goed! Als je hem wilt eten haal de maaltijd ‘s ochtend uit de vriezer en zet hem in de koelkast. Als je thuis komt van school/werk of wat dan ook is je maaltijd klaar om op te warmen. Dit kan in de magnetron (gebruik wel magnetron folie, anders wordt je eten erg droog en geloof me, niet lekker!) of in de pan. In de pan kun je eventueel nog wat verse dingen toevoegen zoals een extra saus of wat uit.

Foto van Weheartit.

Vraag: Do you have any tips for living on a budget? / Heb jij tips voor leven op een budget?

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

  • Lauradenkt 11/06/12 op 15:25

    Handig dit! Ik wist niet dat je eten zo lang kunt invriezen joh 🙂

    • Shanti 12/06/12 op 12:13

      Ja, af laten koelen en meteen invriezen kan prima. Natuurlijk is vers het allerlekkerste 😉 En met spinazie moet je oppassen natuurlijk, dit kun je niet nog een keer verwarmen.