Lifestyle

Keratosis Pilaris

21 juni 2012
Keratosis Pilaris

Ongeveer 40% van de mensen heeft keratosis pilaris. Rode buljte op je armen die ruw aanvoelen. Het is een onschuldige maar vervelende aandoening. Zo’n 40% van de volwassenen heeft er last van en onder jongeren is dit zelfs 60-80%. De naam is niet erg bekend, maar als je het ziet zul je het wel herkennen. De meeste mensen hebben het op hun bovenarmen maar sommige hebben het op hun benen, rug of wangen.

De bultjes zijn verstoppingen van de haar follikels, veroorzaakt door keratine. Mensen met keratosis pilaris hebben een overproductie van keratine. Er is niet echt iets wat je kunt doen om het te genezen, maar meestal wordt het minder naarmate je ouder wordt. Ik heb het op mijn armen en hier zijn de twee dingen die ik doe zodat het minder opvalt.

Keratosis Pilaris

Scrubben, scrubben, scrubben!

Sommige mensen zeggen dat je niet moet scrubben omdat het je huid nog droger maakt, en de keratosis pilaris hierdoor meer opvalt. Maar als ik niet scrub heb ik letterlijk ophopingen van droge en dode huid op die plekken die erg opvlat. Ik gebruik iedere keer als ik douche een lichte scrub met amandel erin.

Lush Dream Cream

Als ik klaar met douchen ben smeer ik Lush Dream Cream op mijn armen. De lavendel, roos en tea tree olie kalmeren huidirritaties en de olijfolie, cacoaboter en haver melk maken je droge huid zacht. Het ruikt vrij kruidig, maar hier was ik snel aan gewend. Als ik het opsmeer voelt het verkoelend en voor mij werkt het erg goed.

Natuurlijk gaat de keratosis pilaris niet weg door deze trucjes, maar het werk voor mij heel goed om het minder opvallend, jeukerig en irriterend te maken.

Trouwens, vanwege het kalmerende en hydraterende effect is Lush Dream Cream geweldig voor een heleboel dingen. Ik gebruik hem ook voor mijn uberdroge ellebogen, als mijn benen droog zijn en als ik denk dat ik irritatie ga krijgen van het scheren.

Vraag: Do you have keratosis pilaris? What do you do against it? / Heb jij keratosis pilaris? Wat doe je er tegen?

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

 • Giz 19/02/13 op 20:00

  ik heb er zelf last van , al sinds mijn 8 ste of zo. ik ben nu net 13 en ik erger me er steeds meer aan, bijv. bij gym als we dan korte broekjes moeten aandoen, dan schaam ik me er een beetje voor ookal is het niet zo ernstig maarja.. het ziet er niet zo fris uit 🙁 kon ik er maar iets tege doen dat 100 prs. werkte pfff.. maar als nog goeie artikel ik ga het scrubben maar eens proberen , ik hoop dat dat gaat werken 😀 xxxx

  • Shanti 19/02/13 op 20:19

   Ja op dat soort momenten is het inderdaad vervelend! Ik merk zelf dat ik er met periodes meer last van heb, maar kan er niet echt de vinger op leggen waar dat nou aan ligt. In de zomer valt het minder op omdat mijn huid dan donkerder is. Maar minstens 1 keer per week (en als ik er veel last van heb vaker) scrubben en dagelijks goed insmeren met een niet irriterende creme zoals de Dream Cream maakt het wel minder opvallend.
   Ik gebruik inmiddels ook onder de douche de Dream Wash van Lush. Die is uit dezelfde serie als Dream Cream, maar of dat heel veel extra uit maakt durf ik niet te zeggen.

   Succes. Oh en wat ik soms wel eens doe in periodes dat het heel erg opvallend is (vooral nu in de winter door een lichtere huidskleur) is er als ik op stap ga (en dus geen mouwen draag) een beetje foundation overheen doen! Valt het minder op en alhoewel dat er tijdens het stappen wel “afglijdt” geeft het mij net even een beetje extra zekerheid/vertrouwen.

 • Elma 22/06/12 op 22:59

  Oh ja, ik weet wat je bedoelt, heb het zelf niet, maar heb het wel eens gezien. Lijkt me vervelend, maar wel een goede reden om lekker veel crèmes te kopen 😉

 • Dhini 22/06/12 op 22:36

  Ik heb gelukkig geen last van

 • Leonie 22/06/12 op 16:57

  Volgens mij heb ik het vroeger gehad, maar het is nu bijna weg. Ik heb er nooit iets tegen gedaan omdat mijn huid extreem gevoelig is.

 • Saskia 21/06/12 op 21:28

  Goed artikel, zelf heb ik er geen last van.

 • tineke 21/06/12 op 18:34

  Ik geloof niet dat ik het heb, haha! :p Maar ik zal dit onthouden voor als ik het ooit tegen kom!

 • Danielle 21/06/12 op 11:35

  Ik heb het (gelukkig) niet… maar wat niet is kan natuurlijk altijd nog komen…