Lifestyle

Hoe houd je je hoofd koel in zinderende hitte?

1 juli 2015
Miami Beach

Eindelijk is het dan lekker zomers weer en alhoewel je mij absoluut niet hoort klagen, is deze hitte niet altijd even fijn als je moet werken of studeren voor je tentamens. Ik heb deze week met beide te maken, want ik heb de laatste 5 tentamens van mijn schooljaar én veel werk te doen omdat ik volgende week naar Toulouse ga. Nu heb ik de mazzel dat mijn appartement op het noorden ligt en het er dus relatief koel blijft, maar toch was het eerder deze week meer dan 27 graden binnen! Maar die 27 graden, dat was nog altijd koeler dan buiten. Zaterdag lopen de temperaturen zelfs tegen de 40 graden, daarom vandaag een aantal tips om je hoofd koel te houden in deze zinderende hitte.

Miami Beach

1. Houd de hitte buiten
Dit lijkt misschien een inkopper, toch heb ik er iedere keer weer discussies over met vriendlief. Zet ‘s nachts als het koeler is lekker je raam open, maar doe deze vroeg in de ochtend al weer dicht. Houd ook gordijnen gesloten. Het is misschien wat donker, maar het houd zoveel hitte buiten! In mediterrane landen hebben ze niet voor niets luiken voor de ramen die overdag dicht zijn.

2. Zet je computer en tv uit
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar na een tijdje werken achter mijn iMac komt hier toch behoorlijk wat hitte vanaf. En voor mijn TV, en dan met name de harddiskrecorder en de mediabox, geldt hetzelfde. Mijn woongedeelte is zo’n 15-20 vierkante meter, dus deze uitzetten op momenten dat ik deze apparaten niet gebruik scheelt echt. Hetzelfde geldt voor de oven: die gebruik ik op hete dagen liever niet, want de temperatuur in mijn keukentje stijgt meteen. En ‘s avonds doe ik graag wat kaarsjes aan, maar op dit soort warme dagen vermijd ik dat ook.

3. Zorg voor koud water en fruit
Vul een flesje voor de helft met water en vries het in. Als het bevroren is kun je hem volledig vullen met water en zo heb je lange tijd écht koud water. Heerlijk om even af te koelen en het is erg belangrijk om genoeg te drinken als het heet is. Hetzelfde geldt voor fruit en groenten, leg het in de koelkast of zelfs even in de vriezer. Zeker watermeloen, komkommer of druiven zijn op deze manier érg lekker. Je kunt natuurlijk ook een waterkan met bevroren fruit vullen: aardbeien, frambozen, druiven etc. Zo krijg je een heerlijk fris, zomers én koel drankje.

4. Ice, ice baby!
Zoals je computer, tv en kaarsjes voor extra warmte in huis zorgen, zo zorgt ijs voor verkoeling. Als het echt heel warm is vind ik het heerlijk om wat koelelementen in de buurt te leggen. Tijdens het studeren leg ik bijvoorbeeld wat koelelementen (ik heb zo’n heerlijke grote, die net zo groot is als de bodem van een koelbox) op tafel en zo heb ik nog wat extra verkoeling. Ook icepacks, je weet wel die dingen die je normaal op je knieën enzo legt, zijn heerlijk om te gebruiker voor wat extra verkoeling. Ze zijn soepel, dus je kunt ze overal opleggen: je nek, je benen of je polsen. Als ze net uit de vriezer komen met een handdoek eromheen, maar daarna lekker zonder.

5. Draag luchtige kleding
Draag luchtige kleding in lichte kleuren. Donkere kleuren nemen warmte op, wit stoot juist hitte af. En luchtige kleding hoeft niet per sé bloot te zijn: zorg ervoor dat het niet strak zit, zo creëer je als het ware een extra “laag” tussen je kleding, welke voor verkoeling zorgt. Kijk maar naar alle mensen in het Midden-Oosten, die een soort lange, wijde jurken dragen terwijl het daar nog veel heter is. Maar gemaakt van lichte, luchtige stoffen zorgt dit ook voor een beetje verkoeling.

6. Zoek verkoeling op
Houd je polsen even onder een koude kraan of neem een semi-koude douche. Maar pas hier wel mee op, een te koude douche en dus te sterke temperatuurwisseling kan uitdroging bevorderen. Zoek buiten ook water op, dan is het echt stukken beter uit te houden. Mocht je geen water in de buurt hebben, dan kun je natuurlijk ook een zwembadje in de tuin op zetten. En dat hoeft echt niet groot te zijn: een klein babybadje waar je lekker met je voeten in kan baden kan al voor ontzettend veel verkoeling zorgen.

En het allerbelangrijkste: vergeet niet om je in te smeren en te genieten! Want voor je het weet is het weer 16 graden en regenachtig.

Vraag: Hoe houd jij je hoofd koel als het warm is?

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

 • Monique | WritingMonique 05/07/15 op 11:41

  Hele goede tips! Ik heb drie dagenlang alles dichtgehad haha, het is inderdaad donker maar alles om de hitte buiten te houden.

 • Evelien 01/07/15 op 15:23

  Luchtige kleding, daar mag mijn baas wel eens iets aan doen. Vanavond en zaterdag mag ik in heerlijke, te warme kleding werken. Verder drink ik veel en zoek ik verkoeling.

  • Shanti 01/07/15 op 17:03

   Pfff… dat wordt wat, met name zaterdag! Succes.

 • Dina 01/07/15 op 15:15

  Succes met de laatste loodjes voor school! Nog even doorzetten en dan heb je daarna lekker vakantie, heerlijk. 🙂 Als het warm is, maak ik graag een voetenbadje met koud water. Verder MOET. IK. PERENIJSJES. HEBBEN. Dat hoort er wel echt bij vind ik.

  • Shanti 01/07/15 op 17:02

   OMG, jaaaaa die van Festini!

   • Evelien 03/07/15 op 15:16

    Waar vroeger van die vragen op het stokje stonden met onder het ijsje het antwoord! 😀

 • Manon 01/07/15 op 10:28

  Fijne tips! Ik probeer niet al te veel te doen en lekker veel drinken