Lifestyle

Besparen op kosten eigen auto

5 februari 2015
Besparen op kosten auto

Deze post is tot stand gekomen middels een samenwerking

Vandaag wil ik het met jullie over iets anders hebben. Geen fashion en of eten vandaag, maar auto’s. Mijn blog gaat over alle dingen waar ik van houd én houden van mijn auto, dat doe ik zeker! Een rijbewijs geeft vrijheid, maar een eigen auto al helemaal. En ik besef me heel goed dat ik me in een ontzettend luxe positie bevind. Student, appartementje en een auto voor de deur. Ontzettend luxe.

Besparen op kosten auto

Ik denk dat veel mensen, mezelf inclusief, zich de kosten van een auto hebben niet realiseren. Volgens het Nibud kost een kleine auto maandelijks € 445,-. Whut? Zoveel! Hier schrok ik best wel even van, voor mijn gevoel ben ik € 150,- kwijt. Tijd dus om de kosten op een rijtje te zetten.

Maandelijkse kosten eigen auto

Tanken (één keer per maand) : € 50,-
Wegenbelasting: € 20,-
Autoverzekering: € 30,-
Sparen voor onderhoud: € 25,-
Totaal: € 125,-

Het Nibud rekent meer benzine, afschrijving én onderhoudskosten. Hoe mijn onderhoudskosten zo laag kunnen zijn? En hoe kan is dus besparen op de kosten van een eigen auto? Drie redenen:

  1. Geluk: mijn auto is meer dan 20 jaar oud maar nog ontzettend goed en de enige onderhoudskosten die ik de afgelopen jaren heb gehad hadden te maken met slijtage van onderdelen door de leeftijd.
  2. Mijn vriend is vrachtwagenmonteur en kan veel dingen zelf. Slechts een enkele keer moest ik naar een garage.
  3. Slim inkopen van onderdelen.

Dat laatste punt wil ik even toelichten. Als iets kapot is ga ik altijd eerst zoeken op internet. Een website die ik daarbij prettig vind is Onderdelenstore24 Hier kun je per merk of type auto op reserve onderdelen zoeken. Maar ook het invoeren van een kenteken is mogelijk, zo weet ik zeker dat het onderdeel ook in mijn auto past en dat ik niet teveel betaal. En zo kan ik de onderhoudskosten voor mijn auto weer zo laag mogelijk houden.

Nu weet ik ook wel dat niet iedereen een vriend heeft die de auto kan maken, maar het kan absoluut héél veel geld schelen om onderdelen zelf te kopen en opzoek te gaan naar een garage of persoon die het er voor je inzet.

Vraag:Heb jij een eigen auto en hoe probeer je dit betaalbaar te houden?

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

 • Marion 06/02/15 op 15:48

  Handig zeg dat je vriend je auto ook kan controleren en maken als het nodig is! Bij mij is er al te vaak iets kapot gegaan.. maar laatst heeft mijn vader ook zelf iets kunnen maken. Scheelde veel in kosten!

 • 4.Balou 06/02/15 op 11:16

  Hele handig tips en fijn ook dat je vriend zo handig is, zo kan je toch veel geld besparen. Mijn broer heeft een tweedehands autobedrijf en daar kan ik ook altijd terecht met mijn auto, ideaal 🙂

 • Marleen 06/02/15 op 10:57

  Ik heb zelf geen auto, dus ik kan niet meepraten maar je hebt het wel slim aangepakt!

 • rachel 05/02/15 op 22:30

  erg handig zeg dit! liefs