Lifestyle

5 dingen die helpen tegen een winterdip

19 oktober 2015

Sinds vorige week is het dan toch echt een stuk kouder. En niet alleen een stuk kouder, maar ook een stuk donkerder. En eerlijk: ik heb er best wel moeite mee. Sinds een goede week ben ik echt gesloopt. Ik heb moeite met opstaan, moeite met wakker blijven overdag en ‘s avonds val ik op grannytijdstippen in slaap. Echt waar, zaterdag skipte ik zelfs een feestje omdat ik om half 9 mijn ogen écht niet meer open kon houden (terwijl ik die dag pas om 10 uur op stond..). Waarschijnlijk komt het door een combinatie van erg lange dagen, na thuiskomst nog veel moeten doen, een niet helemaal top HbA1c én het feit dat het nog donker is als ik op moet. Tel daarbij op dat het sommige dagen ontzettend donker en bewolkt blijft en je zegt hallo beginnende winterdip!

5 dingen die helpen tegen een winterdip

Die lange dagen kan ik momenteel niet zoveel aan doen en dat HbA1c daar wordt aan gewerkt. Maar dat wil niet zeggen dat dat het enige is wat ik tegen deze winterdip kan doen. Daarom vandaag, 5 dingen die mij momenteel helpen tegen een winterdip.

1. Mijn wake-up light
Echt, ik zou niet weten wat ik zonder dit ding moet op donkere dagen. Dagen waarop het ‘s ochtends als de wekker gaat nog pikkedonker is. Ik merk dat als de lamp op een bepaald punt komt qua sterkte ik écht goed wakker wordt. Zoals je in de zomer wakker wordt als de zon op je gezicht staat. En goed wakker worden is echt zoveel fijner dan met een halfmistig hoofd in het pikkedonker wakker worden. En fijn wakker worden staat voor mij gelijk aan een betere dag.

2. Verwen jezelf
Op het moment dat ik aan het begin van de avond of eind van de middag echt tegen de dip aan het vechten ben, wil het helpen om even een rustmoment voor mezelf te pakken. Uitgebreid warm douchen of in bad, scrubben, maskertje, haren wassen en daarna insmeren met een lekkere bodybutter. Om vervolgens leuke, comfortabele kleding aan te doen, wat make-up op te doen en mijn haren te doen. Eerlijk: ik moet me er soms echt toe zetten. Zeker in het weekend, dan kruip ik midden op de dag liever met een serie of film, een warme kruik en kop thee op de bank. Maar dat helpt mij niet. Ik merk dat mezelf even vertroetelen door middel van een uitgebreide douche- of badsessie mij echt helpt om uit dat dip gevoel te komen. Even tot mezelf te komen en er daarna weer tegen aan te kunnen.

3. Leuke dingen doen
Als ik moe ben, heb ik de neiging mijn bed in te duiken en eraan toe te geven. En soms is dat ook echt de beste oplossing (zie 5), ook omdat je anders niet echt gezellig bent voor de mensen om je heen. Maar ga leuke dingen doen niet vermijden! Spreek dingen af met vriendinnen en laat die momenten lekker ongedwongen zijn, want ze geven je energie. Blijf dus vooral leuke dingen doe, maar doe wel dingen die je voor jezelf doet en niet dingen die je voor een ander doet. Want ergens heen gaan en er vervolgens met een chagrijnig gezicht staan, daar schiet niemand iets mee op. Probeer dus een mooie balans te vinden, maar blijf zeker niet thuis zitten. Sowieso helpt naar buiten gaan mij altijd goed. Maak een wandeling, ook al is het bewolkt. De buitenlucht doet je goed.

4. Gezond eten
Ha, dit is er een die ik erg moeilijk vind! Over het algemeen eet ik best gevarieerd en gezond. Maar als ik me dan even wat minder voel, dan krijg ik overal trek in. Suiker, chocolade, zout, mintnopjes, croissants, cola, energydrink, taartjes en ga zo nog maar even door. Super verleidelijk om er aan toe te geven, maar je er beter van voelen dat doe je niet. Je lichaam heeft juist op de momenten dat je je minder voelt wat extra hulp nodig en die hulp geef je echt niet door allemaal crap naar binnen te duwen. Gezond eten hoeft echt niet altijd ingewikkeld te zijn: een stukje zalm of kip uit de oven kost bijna geen moeite en ook die salade die je daarbij maakt staat in een handomdraai op tafel. En als je dan toch aan de chips wilt, maak er dan een lekkere verse guacamole bij waar je veel gezonde dingen in verstopt.

5. Eraan toe geven
Soms moet je gewoon even toegeven aan het dip-gevoel. Als je echt zo moe bent dat je ogen constant dicht vallen is het misschien wel beter om ook echt even te gaan slapen, in plaats van er tegen te blijven vechten. Zet dan wel een wekker, na 20 of 30 minuten. En sta daarna ook écht op. Want hoe langer je overdag een dutje doet, hoe moeilijker het wordt om weer wakker te worden en hoe erger je dip wordt. Echt, geloof me. Ik kreeg het zondag nog voor elkaar: eind van de middag vielen mijn ogen echt dicht, dus ik besloot het even toe te laten. En mijn wekker een half uur later te zetten. Die heb ik blijkbaar in mijn slaap uitgezet, dus toen vriendlief 2 uur later thuis kwam vond hij mij slapend op de bank. Toen ik wakker werd voelde ik me alleen maar rotter dan daarvoor en het heeft nog zeker een uur geduurd voor ik me weer een beetje oké voelde. Kortom: geef er soms aan toe, maar doe dat met mate.

Vraag: Wat doe jij tegen een winterdip?

P.s. opzoek naar meer tips? Een aantal jaar geleden deelde ik ook al een aantal algemene tips tegen een herfstdip.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

 • Sas 22/10/15 op 09:10

  2 is een puntje wat ik wat meer moet gaan doen. Mooi lijstje heb je gemaakt.
  Zo’n licht heb ik nog nooit geprobeerd maar lijkt me zeker wel wat.

 • Marjolein 21/10/15 op 14:55

  Die wake-up light inderdaad! Daar klamp ik me echt aan vast in de winter! 🙂

 • Sax and the Pretty 20/10/15 op 20:43

  Ik ben eruit: ik koop een wake-up light. x

 • Ise 19/10/15 op 22:48

  Nummer 1 is voor mij ook heel belangrijk!