Avondeten Recipes

Kerstdiner deel III: Varkenshaas met bimi en aardappelwaaiers

21 december 2012
Lactosevrij kerstdiner

De derde gang voor ons lactosevrije kerstdiner was het hoofdgerecht. We besloten varkenshaas met pepersaus, zoete bimi’s, champignons en aardappels te maken. Om te zorgen dat het lactosevrij was vervingen we de boter voor plantaardige boter (die verkopen ze bij de Albert Heijn, is echt zo’n blok om te bakken zeg maar) en gebruikte we soja slagroom voor de saus. Hier zijn de recepten voor onze hoofdgerechten van ons lactosevrije vier gangen kerstdiner.

Lactosevrij kerstdiner

Varkenshaas – Ingrediënten voor 8-9 personen
1kg varkenshaas (wij hadden 8 stukken van 125gr, dit is sneller te bereiden dan een of twee grote stukken)
Vers peper en zout
Bakboter (gebruik vloeibare die op plantaardige basis is om het lactosevrij te houden)
Vleesthermometer

Smelt wat boter in een pan. Als de boter bijna gesmloten is kun je de varkenshaas toevoegen. Laat de varkenshaas op beide kanten een aantal minuten bakken en doe daarna de deksel op de pan. Zet het vuur op laag-middelmatig. Draai het vlees af en toe om. Gebruik een vleesthermometer om te kijken of het goed is.

Pepersaus – Ingrediënten voor 8-9 personen
25gr plantaardige boter
250gr soepgroente
2 teentje knoflook, door de helft gesneden
380ml vlees fond
250 ml soja slagroom
1 eetlepel verse peper (of meer, naar smaak)

Verhit de boter in een steelpan en bak de groenten en knoflook zonder te kleuren drie minuten op laag vuur. Voeg de fond toe en breng het geheel tegen de kook. Laat de smaak van de groenten op laag vuur 20 minuten in de fond trekken. Giet de fond af en vang het vocht op. De groenten hebben hun smaak afgegeven en worden niet meer gebruikt. Breng de fond aan de kook en laat op hoog vuur circa 10 minuten inkoken (het wordt minder, er blijft ongeveer 1/3 over). Voeg de slagroom toe en laat op middelhoog ongeveer 15 minuten vuur inkoken tot een egale saus. Voeg de peperkorrels toe aan de saus. Eventueel kun je na proeven nog meer peper toevoegen. Voeg ook zout naar smaak toe en laat het geheel nog twee minuten doorwarmen.

Zoete bimi’s met amandelen – Ingrediënten voor 8-9 personen
800gr bimi’s
110gr amandelen
8 eetlepels honing

Kook de bimi’s in ongeveer drie minuten beetgaar met wat zout. Ondertussen kun je de amandelen roosteren tot ze beginnen te verkleuren. Giet de bimi af en verdeel deze over een schaal. Verdeel de honing en amandelen over de bimi.

Lactose vrij kerstdiner

Aardappelwaaiers – Ingrediënten voor 9 personen
18 kruimige aardappels
Vers peper en zout
Rozemarijn
Extra vierge olijfoliel

Maak de aardappels schoon en maak er kleine sneetjes in. Zorg ervoor dat je er niet helemaal doorheen gaat! Verwarm je over voor op 220 graden celcius en leg de aardappels op bakpapier op een bakplaat. Verdeel er flink wat olijfolie overheen, zodat ze niet uitdrogen. Verdeel er nu peper en zout uit de molen overheen en tenslotte nog wat verse rozemarijn. Afhankelijk van je oven zal het ongeveer 45-90 minuten duren tot de aardappels gaar zijn. Zodra je ze op je bord legt zullen ze als echte waaiertjes een beetje open klappen.

Champignons met uien – Ingrediënten voor 8-9 personen
500gr champignons
2 grote uien
Bakboter (gebruik vloeibare die op plantaardige basis is om het lactosevrij te houden)

Snijdt de uien in halve ringen en bak ze tot ze glazig zijn. Ondertussen kun je de champignons in plakjes snijden en deze voeg je toe zodra de uien glazig zijn. Na een paar minuten kun je het vuur wat lager zetten en laat je het geheel bakken tot de uien en champignons bijna dezelfde kleur zijn.

Het enige wat nu nog rest is het toetje, dat zal ik morgenochtend delen!

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

  • marlyssa 23/12/12 op 09:24

    Het ziet er super leuk en lekker uit!

  • Dhini 22/12/12 op 15:37

    Lekker!