Avondeten Recipes

Aardappelpartjes uit de oven

15 februari 2013

Aardappelen zijn een van mijn minst favoriete dingen om te eten. Of de gekookte aardappelen dan. Saai! Hoe ik ze wel lekker vind? Gebakken, met veel kruiden of honing, van tijd tot tijd in een lekkere stamppot of gepoft met boter en zout. Of uit de oven. Ik gooide altijd gewoon aardappels of aardappelschijfjes in de oven met verschillende kruiden en olie. Maar inmiddels heb ik geleerd dat het beter is ze eerst voor te garen. Zo zijn ze sneller gaar en ook helemaal gaar, niet dat je in het midden nog een rauw stukje hebt zitten. Afgelopen week combineerde ik rode krieltjes met balsamico azijn en dat was super lekker. Hier is mijn recept voor aardappels uit de oven.

Aardappels uit de oven

Ingrediënten voor 1-2 personen
8 (rode) grote krieltjes
1 rode ui
4-6 tenen knofloof
Balsamico azijn
Olijfolie
Verse peper en zout
(Verse) rozemarijn

Snijd de aardappels in vieren en leg ze in een ovenschaal. Deze doe je vijf minuten in de magnetron op de hoogtes stand. Zo gaar je de aardappels vast voor en zijn ze veel sneller en beter gaar als je ze straks in de oven doet (dit kan je de helft van de oventijd schelen). Je kunt ze natuurlijk ook voor koken in een pan met water, maar dit duurt veel langer. Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius en verdeel flink wat olijfolie en balsamico azijn over de stukjes aardappel. Voeg verse peper en zout naar eigen smaak toe. Snijdt een ui in achten en verdeel deze stukjes tussen de aardappels. Verdeel ook vier tot zes hele knoflookteentjes tussen de aardappels en zet de schaal in de oven. Na ongeveer vijftien minuten kun je de rozemarijn toevoegen (ik had geen verse in huis dus gebruikte ik gedroogde uit een potje) en zet je de aardappels nog vijf minuten in de oven. Proef er een om te kijken of ze goed zijn. Als dit het geval is kun je ze verdelen over een of twee borden. Je kunt de ui ook opeten (door de twintig minuten in de oven is deze vrij zoet geworden) net als de knoflook (ik at twee teentjes op en gooide de rest weg, omdat het anders een beetje te veel knoflook werd).

Je kunt dit met bijna alles combineren maar ik koos ervoor om er een hamburger en wat pompoen bij te grillen. Eet smakelijk.

Hoe maak je dit lactosevrij: Dit recept is lactosevrij. Zorg ervoor dat je er niks bij combineert dat room, melk, kaas etc. bevat om dit zo te houden.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

  • Arlette 16/02/13 op 10:28

    Ohh aardappelpartjes met rosemarijn uit de oven, heerlijk! Vele malen lekkerder dan gewoon saai gekookte aardappelen

  • Deb 15/02/13 op 18:52

    Het ziet er heerlijk uit!

  • Joyce 15/02/13 op 17:06

    Looks good! I also don’t like regular cooked potatoes.