Recipes Soep

Banaan-kerriesoep

20 november 2013
Banaan-kerriesoep

Zodra het buiten kouder wordt vind ik het heerlijk om soepjes te maken. Zoals ik in de warmere maanden als ik het even niet weet snel naar een groenteprutje, eventueel met pasta, of een salade grijp zo is soep een van mijn to-go gerechten in de koudere maanden. Zelfgemaakte soep wel te verstaan. Zelf soep maken is namelijk (met behulp van een bouillonblokje) super snel en makkelijk. En geloof mij: je kunt echt van alles soep maken. Zo had ik een tijdje terug nog een aantal erg rijpe bananen liggen, die ik toch wel op moest gaan maken. Ik besloot eens gek te doen en in een zoekmachine bananensoep in te typen. En wat bleek: in combinatie met kerrie is het heerlijk. Ik vond een aantal verschillende recepten en baseerde daar uiteindelijk mijn eigen recept op. En het was zo lekker dat ik het deze week weer maakte en er drie volle kommen van op peuzelde. Ja, dit is een blijvertje. Een heerlijke en verrassende combinatie van zoet en licht pittig. Ik ben er dol op, dus bij deze het recept.

Banaan-kerriesoep ingrediënten

Ingrediënten banaan-kerriesoep

Als voorgerecht voor 4 personen of als hoofdgerecht voor 2 personen
2 rijpe bananen (eventueel een derde om te garneren)
1 normale ui
800ml bouillon (ik gebruikte maggiblokjes, maar groente- of kippenbouillon kan ook)
1 flinke eetlepel kerriepoeder
1 theelepel (pikant) paprikapoeder
1 halve theelepel chilivlokken
Olie

Snijd de ui in stukjes (je hoeft de ui niet fijn te snijden want je gaat alles later toch mixen) en verwarm in een pan (waar minstens 1 liter vocht in past) een beetje olie. Maak ook de bouillon vast. Fruit de ui licht aan, zodra de ui begint te glanzen kun je de helft van het kerriepoeder toevoegen. Blijf goed roeren want je wilt niet dat het kerriepoeder aan de bodem van de pan blijft plakken en verbrand. Na een minuut of drie voeg je de helft van de bouillon toe, even goed doorroeren. Terwijl de bouillon aan de kook komt prak (of pureer) je de bananen, tot je een soort (vrij dik) beslag hebt. Hoe rijper de bananen, hoe beter. Naast dat ze dan zoeter smaken kun je ze ook een stuk makkelijker prakken. Voeg de geprakte bananen, de rest van het kerriepoeder, de paprikapoeder en de chilivlokken toe aan de pan en roer alles goed door. Laat het geheel nu ongeveer vijf minuten koken. Na vijf minuten haal je de pan van het fornuis en pak je er een staafmixer bij om de soep helemaal glad te mixen. Als er geen stukjes meer in de soep zitten kun je de pan weer op het fornuis zetten en voeg je de helft van de nog overgebleven bouillon toe (dus 200ml). Even goed doorroeren en proeven. Voeg nu beetje bij beetje de overgebleven bouillon toe, tot de soep de gewenste dikte heeft. Belangrijk is om tussendoor te blijven proeven: je wilt niet dat de soep te waterig wordt of de smaak verslechterd. Eventueel kun je naar smaak nog wat extra kerriepoeder toevoegen. Als de smaak en dikte van de soep naar wens zijn laat je de soep nog een paar minuten koken alvorens hem te serveren.

Banaan-kerriesoep Ik vind het erg lekker om daarna een paar plakjes banaan te snijden en deze als garnering in de kom te leggen. Deze worden door de hitte van de soep een beetje lauw en smaken er heerlijk bij.

Deze soep is lactosevrij en glutenvrij. Controleer voor de zekerheid de ingrediëntenlijst van de bouillon en kruiden, per merk en soort wil dit nogal eens verschillen. Mocht je er brood oid. bij serveren controleer dan goed de ingrediënten.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

  • Sas 22/11/13 op 19:04

    Oh wat een rare combi maar ziet er lekker uit!

  • Chahrazad 21/11/13 op 00:50

    Ik heb nooit van een soep gehoord waar banaan in gaat. Best geinig.

  • Angelique 20/11/13 op 16:44

    Ik dacht eerst ‘wat een rare combinatie’, maar het ziet er eigenlijk best lekker uit!