Lunch Ontbijt Recipes Snacks & sweets

Lactosevrij bananenbrood met noten en rozijnen

18 februari 2014
Lactosevrij bananenbrood met noten en rozijnen

Bananenbrood lijkt de afgelopen tijd erg ‘hip’ te zijn. Je ziet het ineens overal voorbij komen. In eerste instantie was ik dan ook niet van plan het recept met jullie te delen, er zijn al zoveel recepten van te vinden. Afgelopen week besloot ik echter noten en rozijnen door mijn standaard beslag te doen en dit was zó lekker. Nadat ik een foto postte op Instagram en ook daar erg enthousiaste reacties kreeg besloot ik dat het tijd was om mijn recept te delen. Ik gebruik dit recept denk ik al een jaar of twee, en iedere keer zorgt het weer voor een lekker lactosevrij bananenbrood.

Lactosevrij bananenbrood met noten en rozijnen

Ingrediënten voor bananenbrood

Drie (rijpe) bananen
2 eieren, gesplitst
250gr (tarwe)bloem
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel zout
120gr plantaardige boter, op kamertemperatuur
120 gr bruine basterdsuiker
Flinke hand rozijnen
Flinke hand notenmix (ongezouten)

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet je cakevorm in. Ik gebruik zelf een siliconenvorm waar ik een stuk bakpapier inleg, zo kan het brood er straks makkelijk uit worden getild. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is en kneed deze in een kom samen met de suiker tot een geheel. Prak de bananen met een vork fijn, hoe rijper hoe makkelijker dit gaat, (en hoe zoeter en lekkerder je brood) en meng ze met het eigeel. De eiwitten klop je met een mixer stijf. Zodra ze stijf zijn stop je meteen met mixen en voeg je het banaan-eigeelmengsel toe. Nog even kort doormixen. Schep nu met een spatel het botersuikermengsel erdoorheen. Niet meer mixen, want dan mix je de eiwitten te erg. Voeg nu de bloem, het bakpoeder en het zout toe en schep dit er ook met een spatel doorheen. Als alles goed door elkaar gemengd is kun je de notenmix en rozijnen toevoegen. Mijn notenmix bestond uit hazelnoten, amandelen en walnoten. Nog even goed mengen en dan kan het beslag in de cakevorm. Plaats deze voor 40-60 minuten in de oven. Hoe lang het duurt verschilt per oven en ook per beslag. Hoe rijper de bananen, hoe zoeter en ‘natter’ ze zijn en hoe langer het brood nodig heeft. Steek na 40 minuten een satéprikker in het dikste gedeelte van het brood. Als hij er droog uitkomt is je brood klaar. Als hij er niet droog uitkomt zet je je brood nog 10 minuten terug en probeer je het nog een keer. Heerlijk als tussendoortje, maar door de noten en rozijnen ook erg vullend en dus een perfecte lunch. Eet smakelijk!

Hoe maak je lactosevrij bananenbrood: als je natuurlijke boter gebruikt is dit brood lactosevrij. Check voor de zekerheid de ingrediëntenlijst van de boter even!

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

  • Florentine 16/06/14 op 20:42

    Dit wil ik zó graag een keer maken! Lijkt me óverheerlijk!! X liefs

  • Sas 18/02/14 op 19:34

    Ik vind het er erg lekker uit zien!

  • tineke 18/02/14 op 19:06

    Ik heb al een aantal recepten geprobeerd, maar ze zijn allemaal mislukt! 🙁 Zal deze ook aan mijn lijstje toevoegen! 😉