Lunch Recipes Soep

Gazpacho

2 augustus 2013

Vandaag is het de heetste dag tot nu toe deze zomer. In het zuiden van het land, waar ik me momenteel bevind kan het wel 38 graden worden! En dat is warm. Op dit soort dagen heb ik dan ook totaal geen trek in warm eten, want ik heb het al zo warm. Waar ik dan wel trek in heb? Salades! Of een heerlijke koude gazpacho. Op vakantie in Portugal at ik een heerlijke gazpacho met koriander erin. Zo had ik hem nog nooit eerder gegeten en het was heerlijk! Niet zo gek, want ik ben immers dol op koriander. Eenmaal thuis besloot ik te gaan experimenteren en dit is het resultaat. Hier is mijn recept voor een heerlijke verfrissende, licht pittige gazpacho.

gazpachoaingredients-1

Gazpacho ingrediënten voor vier kommen

Een halve (normale, geen grote!) komkommer
Een zoete puntpaprika
Schaaltje tastytom tomaten
Een ui
Een limoen
Twee knoflookteentjes
70 gram tomatenpurree
25ml olijfolie
Flinke hand verse koriander

Snijdt de komkommer, puntpaprika en tomaatjes in stukjes en doe deze in een blender. Hoe fijn je alles moet snijden hangt van je blender af. Als deze wat meer kracht heeft kunnen er grote stukken in, ander moet je toch echt kleinere stukken gebruiken. Terwijl de blender alles goed fijnhakt kun je de ui en knoflookteentjes in kleine stukjes snijden. Voeg deze toe en voeg hierna de tomatenpurree en de olijfolie toe. Hak de koriander fijn en voeg deze op het laatst samen met het sap van de limoen toe. Laat de blender net zolang blenden tot je een gladde soep hebt. Proef even en voeg eventueel naar smaak nog wat extra koriander toe. Houdt er wel rekening mee dat de gazpacho nog in de koelkast moet en ik vind dan de smaken iets sterker worden. Giet de gazpacho over in een pan of grote schaal (je hebt een kleine liter gazpacho) en zet deze voor minstens een half uur in de koelkast. Doe de gazpacho in de kommen en garneer met wat verse korianderblaadjes. Lekker met een paar stukjes stokbrood. Eet smakelijk!

gazpacho-1

P.s. toen ik deze foto’s maakte had ik een vrij grote komkommer gebruikt en vond ik de gazpacho te waterig/komkommerachtig smaken. Om dit op te lossen voegde ik wat extra tomantenpurree toe maar hierdoor werd de gazpacho iets dikker. Deed overigens niks af aan de smaak, want hij was heerlijk zoals altijd!

Hoe maak je gazpacho lactosevrij? Deze gazpacho is lactosevrij. Als je er brood bij serveert let er dan op dat je voor een brood gaat zonder lactose. De afbakstokbroden van Euroshopper (Albert Heijn) bijvoorbeeld.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk