Avondeten Recipes

Auberginelasagna met tonijn en spinazie

31 mei 2013
Aubergine lasagna

Aubergine is, zoals jullie inmiddels vast wel bekend, een van mijn favoriete groente. Ik at het al op vele manieren maar maakte er nog nooit een lasagna mee. Tijd om eens te doen dus. Helemaal niet zo moeilijk als je zou denken. Ook de witte saus maakte ik zelf, zodat deze lactosevrij is. Omdat je alles van te voren al bakt, ook de aubergines die als lasagnabladeren dienen, hoeft de lasagna maar 15 minuutjes in de oven. Een stuk sneller dan een gewone lasagna dus! Ik combineerde de aubergine met tonijn en spinazie, maar eigenlijk kun je er alles bij doen wat je lekker vindt! Zorg er wel voor dat het combineert met aubergine. Hier is het recept voor mijn auberginelasagna.

Aubergine lasagna

Ingrediënten voor 2-3 personen

1 grote aubergine
1 grote ui
1 blikje tonijn
250gr verse spinazie
250gr cherry tomaten
40gr bloem
4 eetlepels olijfolie
400ml bouillon
Oregano
Peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijdt de aubergine in lange plakken en besprenkel ze met vers zout. Je zult zien dat er na een paar minuten vocht op de aubergine ligt. Verwijder dit vocht met een keukenpapiertje en doe hetzelfde bij de andere kant. Grill de aubergine nu aan beide kanten tot hij bijna gaar is. Ondertussen kun je de witte saus en de vulling maken. Snijdt de ui in kleine stukjes en fruit deze in een grote pan. Voeg de tonijn toe, pureer de cherrytomaatjes (ik vind het lekker als er nog wat structuur in zit maar als jij het liever glad hebt, ga je gang) en voeg deze ook toe. Voeg naar smaak peper, oregano en zout toe. Als alles goed gaar is voeg je de spinazie toe, schep regelmatig om zodat alle spinazie slinkt. Ondertussen verhit je in een sauspannetje vier eetlepels olijfolie. Voeg hier de bloem aan toe en roer goed door zodat het niet verbrand. Laat een paar minuten bakken zodat de bloemige smaak verdwijnt. Voeg nu beetje bij beetje de warme bouillon toe (tussendoor goed roeren, anders krijg je echt klonten) en breng de saus tot net onder het kookpunt. Blijf van tijd tot tijd goed roeren. Zorg dat de saus niet gaat koken maar laat hem wel goed indikken.

Nu is het tijd om je ovenschaal te vullen! Ik heb een schaal van 2 liter gebruikt die ik met olijfolie heb ingevet. Ik ben begonnen met een laagje vulling dan een laagje witte saus en dan een laag aubergine. Toen de rest van de vulling, een laag witte saus en de overige aubergineplakken. Tot slot heb ik de rest van de witte saus toegevoegd. Als je wilt kun je nog kaas toevoegen, maar ik had niks in huis. Zet het geheel 15 minuten in de oven en je bent klaar. Smullen maar!
Aubergine lasagna
Hoe maak je deze lasagna lactosevrij?: Als je bovenstaand recept volgt is de lasagna lactosevrij. Besluit je de ovenschaal in te vetten met boter ipv. olie gebruik dan plantaardige boter. En mocht je er nog kaas overheen strooien: ga voor een Hollandse kaas die langer dan 17 weken heeft gerijpt, bijvoorbeeld voor een oude kaas.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk