Avondeten

Zoete aardappelstampot (met kip)

2 oktober 2014

Zoete aardappel, ik vind het heerlijk! Veel lekkerder dan gewone aardappelen en je kunt er ontzettend veel mee. Nu het langzaamaan echt herfst wordt begin ik weer steeds meer trek in stamppotjes te krijgen. Omdat ik nog een zoete aardappel over had besloot ik de keuken in te duiken en hier een stamppotje mee te maken. En dat was ontzettend lekker! Ik maakte er door de keuze van mijn ingrediënten nog een vrij zomers stamppotje van, maar dat mag ook wel met het lekkere weer dat het momenteel nog is. Door de kleur van de zoete aardappel ziet je stamppotje er trouwens een stuk chiquer en bijzonderder uit dan met normale aardappels. Vandaag deel ik graag het recept met jullie voor dit lekkere en simpele zoete aardappelstamppotje.

zoete aardappelstamppot

Ingrediënten zoete aardappelstamppot

Voor 2 personen
1 flinke zoete aardappel
10 zongedroogde tomaatjes (op olie)
40-50gr rucola
20 blokjes fetakaas
1 gerookte kipfilet
Vers peper en zout

Snijdt de zoete aardappel in repen van ongeveer een centimeter dik. Doe deze in een pan met water, breng dit aan de kook en laat koken tot de aardappel zacht is. Giet goed af en verwerk de zoete aardappel met een stamper of pureeknijper tot een puree. Voeg naar smaak vers peter en zout toe. Terwijl de zoete aardappel kookt kun je de zongedroogde tomaatjes vast in reepjes snijden, net als de kipfilet. Als je de stamppot voldoende op smaak hebt gebracht meng je de zongedroogde tomaatjes (inclusief de olie die op je snijplank ligt) erdoor. Nu is het tijd om te serveren, ik gebruikte hiervoor een serveerring. Als eerste legde ik hier een flinke hand rucola in, zoveel dat het bord helemaal bedekt was. Hierna de zoete aardappel stam, gevolgd door nog wat rucola. Haal de ring eraf, strooi de helft van de fetablokjes over de puree en verdeel nog wat rucola op het bord. Leg de gerookte kipfilet (ik vind deze koud het lekkerste) ook op het bord, herhaal dezelfde stappen met het andere bord en voilá je bent klaar!

Hoe maak je zoete aardappelstamppot lactosevrij: Ik kan persoonlijk wel tegen lactose in schapenmelk, dus echte feta zonder toevoegingen van koemelk kan ik verdragen. Echter, er zijn ook mensen die hier ook niet tegen kunnen! Vraag dit na en vervang de feta voor bijvoorbeeld oudere Hollandse kaas (deze heeft ook een wat pittigere smaak).

Vraag: Merk jij dat je eetgewoontes veranderen nu het herfst is?

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

 • Maaike 09/10/14 op 20:36

  Ik vind dit er al lekker uit zien door die feta kaas! Yummy!

 • Milou 05/10/14 op 11:57

  Ziet er heel lekker uit. Misschien toch eens een keer proberen. Ik zie ook allemaal mooie food foto’s op je instagram. Ik ga eens even volgen, haha.

  • Shanti 05/10/14 op 18:35

   Leuk 🙂

 • bymarlayne 02/10/14 op 21:11

  Ziet er lekker uit!

 • Runway World JL 02/10/14 op 18:21

  Klinkt goed en ziet er heel lekker uit!

 • Chantal 02/10/14 op 13:00

  Oeh, dit klinkt lekker! Zongedroogde tomaatjes doen het altijd goed.

 • Manon 02/10/14 op 12:40

  Oh dit lijkt me wel lekker!

 • monique 02/10/14 op 08:31

  Dit ziet er heerlijk uit!

 • Lizzy 02/10/14 op 06:58

  Wat ziet dit er lekker uit zeg! 🙂 De kip erbij lijkt me ongelofelijk lekker! Fijne uitleg ook! Ik wil dit gerust een keer maken, alleen ik ben niet goed in koken haha!

  • Shanti 05/10/14 op 00:06

   Gelukkig hoef je in dit geval alleen de aardappel te koken, de rest is ‘koud’ 🙂