Avondeten

Restjestaart

7 maart 2015

Een week of twee geleden deelde ik mijn restjessoep met jullie. Want we gooien met zijn alleen veel te veel eten weg (zo’n 50 kilo per persoon, per jaar!) en dat is zonde. Een andere manier om restjes te verwerken is in een hartig taartje. Zo had ik onlangs nog een klein restje Kip Siam over (het enige gerecht wat ik wel eens uit een pakje maak, omdat ik de siam-saus zelf niet zo lekker krijg. Dus mocht je het perfecte recept hebben.. let me know!) Te weinig voor een volledige maaltijd, maar ook zonde om weg te gooien. Vanwege de saus leek het me niet zo’n succes om er een soepje van te maken, daarom besloot ik het restje in een hartig taartje te verwerken. En dat is misschien nog wel makkelijker dan een soepje maken!

restjestaart
Ik pakte een kleine taartvorm en haalde twee plakjes bladerdeeg uit de diepvries (Albert Heijn heeft bladerdeeg zonder lactose). Het bladerdeeg liet ik voor ongeveer de helft ontdooien en toen rolde ik het met een deegroller uit, zodat het iets groter was dan de taartvorm. Ik wilde een niet al te dikke laag bladerdeeg en besloot het daarom uit te rollen, in plaats van extra plakjes te gebruiken. De ene plak verdeelde ik over de bodem en zijkant en hierover verdeelde ik het restje kip siam, wat ik gemengd heb met twee eieren om het iets vullender te maken. Vervolgens deed ik het tweede plakje bladerdeeg erop en ik zorgde ervoor dat dit aan de zijkanten goed aan sloot. Nog wat sesamzaadjes erop (maar deze vielen allemaal naar de zijkant doordat het taartje wat bol ging staan in de oven), 30 minuutjes op 200 graden in de oven en klaar!

restjestaart

In principe kun je dit met ieder gerecht doen, houd er alleen rekening mee dat het bladerdeeg zeker 20-30 minuten in de oven moet terwijl je vulling al gaar is en alleen maar op hoeft te warmen. Door de saus ging het bij mij prima, maar ik denk dat als er geen saus bij had gezeten de kip en rijst érg droog waren geworden. Qua hoeveelheid was het uiteindelijk iets te veel voor mij, dus met een salade ernaast kun je dit prima met zijn tweeën eten.

Hoe maak je dit lactosevrij: Zorg ervoor dat je bladerdeeg zonder lactose gebruikt, zoals bijvoorbeeld de gewone variant van Koopmans. Bak alles wat in de taart gaat met natuurlijke boter of olie en vergeet niet om de ingrediënten die erin gaan te checken.

Vraag: Heb jij nog originele ideeën om restjes te verwerken?

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

  • Caro 10/03/15 op 08:29

    Wat goed bedacht! Ik eet meestal mijn restjes als lunch de volgende dag op haha