Food Personal

Meal Prep Challenge #1

10 januari 2015

Meal Prep Challenge
Meal Prepping, het klinkt een beetje iets als waar de echte health-fans mee bezig zijn. En alhoewel ik redelijk gezond eet, ben ik dat absoluut niet. Ik
geniet ontzettend van lekker eten en kijk dan echt niet naar het gegeven of iets “gezond” is of niet. En trouwens, wat is gezond eigenlijk? Wat voor de een de definitie van gezond is, is voor de ander misschien wel de definitie van ongezond. Ik geloof in gevarieerd en lekker eten en eet iets omdat ik het lekker vind en niet omdat het zogenaamd gezond is. Maar goed meal prepping dus.. Kort gezegd houdt dat in dat je op een bepaalde dag (bijvoorbeeld zondag) je maaltijden voor de hele week voorbereid. Producten vast bakken, snijden en koken. Salades vast mixen, ontbijt klaar zetten et cetera. Doordeweeks hoef je dan alleen wat producten op te warmen, of dingen bij elkaar te gooien en je bent zo klaar. Ideaal dus als je weinig tijd hebt.

Afgelopen najaar heb ik dit een paar weken gedaan. Op zondag kookte ik vast wat quinoa en pasta (perfecte basis voor lunchsalades), sneed ik diverse soorten groente, bakte vast wat kip en bewaarde dit alles in bakjes in de koelkast. Mijn koelkast stond lekker vol, maar ‘s ochtends kon ik zo wat dingen bij elkaar gooien en had ik een lekkere en relatief gezonde lunch voor op school. En als ik ‘s avonds geen zin had om te koken kon ik ook snel wat dingen bij elkaar gooien. Maar na dit een paar keer enthousiast gedaan te hebben deed ik het niet meer, ik moest er op zondag toch wel anderhalf uur voor uittrekken en daar had ik geen zin in. Zonde eigenlijk, want mijn eetpatroon werd er een stuk gevarieerder van.

Daarom ga ik nu met mezelf de Meal Prep Challenge aan! Afgelopen week had ik een drukke week. De eerste week na de vakantie en ontzettend veel schooldeadlines, een ontzettende leuke fotografie-opdracht bij een event op school en buikpijn. Heel veel buikpijn. Als ik na een lange dag thuis kwam wilde ik het liefste in foetushouding in bed kruipen met een warme kruik tegen mijn buik. Om ‘s ochtends zo lang mogelijk te blijven liggen. Niet erg bevorderlijk voor mijn eetgedrag dus. Na 4 dagen iets in de kantine op school halen kwam die kantine me alweer mijn neus uit. En mijn portemonnee wordt er ook niet echt blij van. Inmiddels is de buikpijn een stuk dragelijker, maar komende week is ook nog aardig druk. Tijd dus om te gaan meal preppen!

De komende weken wil ik op zondag vast wat dingen voorbereiden voor de week die volgt. Ongeacht hoe mijn schema eruit ziet! Komende week is bijvoorbeeld nog druk, maar de week erna heb ik weinig school, maar dan moet ik me voorbereiden op mijn tentamen en af te nemen assessments. Ik heb maar 1 tentamen en 1 presentatie gedurende de daarop volgende weken, maar ben als studentcoach bij twee klassen geplaatst om assessments af te nemen en deze moeten ook voorbereid worden. De week erna begint mijn nieuwe semester en daarna is het carnavalsvakantie. Tot aan de vakantie wil ik iedere week wat aan voorbereiding doen. Die voorbereiding moet in ieder geval zo uitgebreid zijn dat ik op doordeweekse dagen snel mijn ontbijt klaar heb en mijn lunch zo bij elkaar kan pakken. Omdat in het verleden gebleken is dat een challenge aangaan via mijn blog extra motiverend was zal ik jullie tot aan de carnavalsvakantie een aantal keer op de hoogte houden van de resultaten!

Vraag: Zouden jullie het leuk vinden om ook te zien wat ik dan voorbereid voor zo’n week? En hebben jullie misschien nog tips qua meal preppen?

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

 • rachel 12/01/15 op 23:39

  heel veel succes lijkt mij heel leuk om te zien!

 • Marion 12/01/15 op 10:56

  Klinkt goed, hopelijk merk je de resultaten!

 • Sara - Window On My Wardrobe 11/01/15 op 21:24

  Ik zou dat eigenlijk echt meer moeten doen, maar in het weekend wil ik dan weer relaxen wanneer ik kan. Het lijkt me zeker leuk als jij je ervaringen deelt, ik kan er wellicht vanalles uit halen!

  X Sara

 • Dascha 11/01/15 op 20:46

  Wat leuk, succes!!

  xoxo

 • Sax and the Pretty 11/01/15 op 19:33

  Wow, goeie challenge! Lijkt me wel een lastige, een hele week vooruit! Ik ben al heel trots als ik ‘s ochtends in alle vroegte een banaantje in m’n fruitschaal vind om nog even snel mee te grissen. Succes! x

 • happygirl 11/01/15 op 16:08

  Klinkt leuk, succes!

 • Gaia Swanenberg 11/01/15 op 12:30

  Succes!

 • Evelien 11/01/15 op 11:20

  Ik kende dit nog niet, maar lijkt me wel super handig. Mits je er inderdaad de tijd voor neemt om zondag, kun je er later in die week veel profijt van hebben. Ik zou het eens moeten proberen! Ik ben toch wel vaak van het makkelijke eten (en dus vaak niet zo heel gezond) als ik alleen moet eten en pas rond 18:30 thuis komt.

 • De Dotties 11/01/15 op 11:11

  Klinkt goed, veel succes! Ik kijk uit naar de resultaten!

 • Caro 10/01/15 op 22:51

  Hier had ik nog nooit van gehoord maar het klinkt inderdaad erg handig! Ik ben ook wel benieuwd wat je dan allemaal doet aan voorbereiding!

 • Rebecca 10/01/15 op 21:28

  Meal prep is echt ontzettend goed, maar ik kan het gewoon niet. Neem er de tijd simpel weg niet voor en elke ochtend sla ik mezelf weer voor mn kop hihi. Heel veel succes hihi

  • Rebecca 10/01/15 op 21:29

   Beetje veel hihi zie ik … ;D

 • Bianca 10/01/15 op 19:16

  Lijkt me wel leuk om eens te zien ja! Ik zou graag ook wat meer dagen vooruit komen, scheelt enorm qua tijd ‘s avonds

 • Chantal 10/01/15 op 12:14

  Lijkt me leuk! Zelf doe ik het ook, al is het niet heel uitgebreid 😉 Op zaterdag maak ik meestal iets lekkers, zoals een cake, waar ik dan de rest van de week van eet en op zondag ga ik naar mijn ouders, waar ik meestal met mijn moeder meestal een grote pan van iets maak macaroni, nasi, etc. Zodat ik daar iets van mee kan nemen voor door de weeks 😉

  • Shanti 12/01/15 op 21:31

   Dat heb ik ook een tijdje gedaan, in het weekend bananenbrood of courgettebrood bakken en dat heel de week meenemen 🙂