Food

Kokosolie

23 juli 2012

Sinds kort kook ik met 100% pure kokosolie. Waarom? Omdat het nog gezonder is dan bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie en ontzettend goed is voor je lichaam!

Waarom is kokosolie nou zo ontzettend goed voor je?

  • Kokosolie bevat minder caloriën dan andere vetten en oliën.
  • Kokosolie bevat laurinezuur. Dit zit bijvoorbeeld ook in hoge mate in (menselijke) moedermelk. Laurinezuur heeft een gunstig effect of je cholesterol gehalte en helpt je weerstand tegen bacteriën en virussen te verhogen.
  • De vetten die in kokosolie zitten worden door je lichaam niet eerst als vet opgeslagen (en dan gebruikt) maar meteen gebruikt als energiebron.
  • Het is mild voor je maag en bevorderd een gezonde darmflora (oftewel een goede stoelgang).
  • Het is licht verteerbaar.
  • De vetten in kokosolie stimuleren je stofwisseling en dus vetverbranding (let op: de berichten over bij welke hoeveelheid dit het geval is zijn nogal verschillend, de meeste spreken van 3 eetlepels per dag).
  • Het heeft een gunstige invloed op je bloedsuikerspiegel waardoor je minder snel hongeraanvallen krijgt.
  • Het is smaak en geurloos.

Het grootste voordeel van kokosolie ten opzichte van olijfolie (wat veelal bestempeld wordt als de “gezondste” olie) is dat er dus laurinezuur in zit, olijfolie bevat dit niet. Kokosolie is een van de weinige natuurlijke bronnen die laurinezuur bevatten.

De kokosolie die ik heb is van Royal Green, komt van De Tuinen en kost rond de 5 of 6 euro voor een kleine pot. Ze hebben ook grotere potten van ongeveer 25 euro. In verhouding is dit goedkoper, maar ik wilde het eerst eens proberen. Ze noemen het cooking cream, maar het bevat alleen maar kokosolie. Let er op dat je 100% pure kokosolie koopt (bij de ingrediënten staat dan maar één ingedrient!) anders is het effect en voordeel weg.

Ik gebruik het zelf om in te wokken, bakken en braden. Als in een recept echt olijfolie wordt aangegeven bepaal ik zelf of ik dat nodig vind, soms geeft dat namelijk extra smaak (als dressing bijvoorbeeld). Ik gebruik nog wel (vloeibare) boter voor bijvoorbeeld biefstuk omdat ik dat lekkerder vind (en zo vaak eet ik geen biefstuk, dus dan mag het ook speciaal en wat vetter zijn). Ook gebruik ik het als boter, bijvoorbeeld voor onder mijn hagelslag. Je kunt ook een lepeltje in je thee of chocomelk doen, maar dit is dan meer om extra binnen te krijgen.

Kokosolie heeft in de pot een vaste vorm maar met een lepel of mes kun je er makkelijk wat uitscheppen. Het is wat harder dan boter maar ook weer niet zo hard als ijs. Als je de lepel in de pan doet of met het mes gaat smeren zul je merken dat de kokosolie binnen no time zacht of gesmolten is. Als er een klein stukje op je huid valt is het eigenlijk meteen een vloeibare olie.

Maar 100% pure kokosolie is niet alleen goed voor de binnenkant van je lichaam, het is ook ontzettend goed voor je haar! Ik doe een keer in de twee/drie weken een masker van pure kokosolie in mijn haar en sindsdien is het zo veel gezonder en mooier. Ook kan ik mijn haren kammen als ze nog nat zijn na het gebruik van dit masker (wat ik normaal echt niet hoefde te doen). Het masker? Gewoon kokosolie in mijn handen, wrijven tot het een olie is, over mijn haar verdelen, dat het goed vet is maar niet té, half uur in laten trekken en dan douchen. Twee keer mijn haar wassen, conditioner gebruiken en klaar. Het is ook goed voor je huid en je schijnt het zelfs als natuurlijke deodorant te kunnen gebruiken.. ik ga in ieder geval eens een onderzoekje doen en dan kom ik nog een keer terug op de “cosmetische” doeleinden.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk