Food Travel

Chinees eten

1 oktober 2012
Chinese food Peking Duck

Voor ik naar China ging kreeg ik van bijna iedereen te horen dat ik vast en zeker heel de week rijst zou eten. Zelf wist ik niet zo goed wat ik moest verwachten, maar aangezien ik niet zo moeilijk ben met eten was ik wel erg benieuwd. Hier in Nederland kun je bij de Chinees rijst, nasi, saté, foe yong hai, tjaptjoy etc. bestellen. Nou, behalve de rijst heb ik geen enkel van deze gerechten in China gezien. En ook qua rijst eten viel het wel mee, de eerste dag at ik een rijstburger (zie mijn InstaDairy van zondag) die heerlijk was. Op de laatste avond hadden we nasi als bijgerecht en ik heb een keer rijst als lunch gegeten. Wat ik overigens geen succes vond, want een uur later had ik weer honger. Maar onze Chinese collega’s aten wel rijst met vlees en groente als lunch. Maar wat voor eten was het dan? Nou allereerst: een heleboel verschillende heerlijke gerechten! De manier van serveren in de Chinese restaurants kun je een beetje vergelijken met tapas, je bestelt diverse gerechten en iedereen pakt hier weer wat van. Hierbij bestel je een bijgerecht en dit kan rijst zijn maar ook noedels, soep of een soort broodjes van deeg (lijkt qua uiterlijk een beetje op bapao, maar dan met een deukje erin wat je weer vulde met een mix). Deze bijgerechten krijg je echter pas als laatste.

Chinese food restaurant with private roomIn de meeste restaurants staan ronde tafels. Op het midden van die tafel staat een plateau dat kan draaien, hierop worden alle gerechten gezet en zo kan iedereen er bij. Wat ook heel normaal is, is een tafel in een aparte kamer. Deze kamers zijn vaak ook voorzien van een TV en zo kun je in alle privacy je eten op eten.

Maar wat heb ik dan zoal gegeten? Nou echt van alles, doordat je van ieder gerecht een beetje eet kun je ook heel veel dingen proeven en uitproberen. Hieronder een collage van een aantal dingen die ik heb gegeten en waarvan ik met mijn iPhone foto’s heb gemaakt.

Chinese food collage

Natuurlijk weet ik van de meeste dingen de naam niet meer, maar dit waren een paar van mijn favoriete gerechten. Niet de allerbeste foto’s, want alle snel genomen met mijn iPhone in niet zo’n goede lichtomstandigheden.

Chinese food Peking Duck

Peking Eend! Ik had dit nog nooit gehad en was in eerste instantie een beetje huiverig, vanwege het idee denk ik. Maar het was echt heerlijk! Zoals je hem hoort te eten op een “pannenkoekje” met wat groente en saus, oprollen en smullen maar.

Chinese food chicken

Dit was een ware favoriet! We hebben dit gerecht dan ook meerdere malen besteld. Het zijn stukjes kipfilet met een soort bosui/prei achtige groente, cashewnoten, wat hete pepertjes en een zoetzure saus. Heerlijk!

Chinese food fish

Deze ziet er misschien een beetje luguber uit, zo met het hoofd maar ook dit was een gerecht dat meerdere malen is besteld. De vis is op een hele aparte manier gesneden en daarna gemarineerd met een heerlijke zoete saus. Om je vingers bij af te likken!

Chinese food salad

Deze salade was ook heerlijk! Er zitten een soort bonen doorheen en een pittige, ietwat hete dressing.

Mochten jullie nog willen weten wat de andere dingen op de collage zijn vraag het gerust in de reacties.

Dit vind je waarschijnlijk ook leuk

 • esmat 25/10/13 op 00:15

  hallo ik wil graag bami in de huis maaken .hoe kanik maaken ?

 • Dhini 02/10/12 op 21:27

  ik heb trek om chinese gerechten te eten.

 • marlyssa 02/10/12 op 17:50

  Ziet er allemaal zo lekker uit! het eten daar is toch echt niet te vergelijken met de Chinees hier.

 • Nina 01/10/12 op 16:40

  Alles ziet er heerlijk uit!

 • Flo 01/10/12 op 14:50

  Nu heb ik echt honger. Ziet er goed uit!

 • Saskia 01/10/12 op 12:20

  Ziet er lekker uit!